ВМРО: Българите не сме сърби! Спомнете си за Шопската дивизия

Ако някой в Сърбия се чуди какви са шопите, да прочете за Шопската дивизия. Българите не сме сърби! Спрете с евтините проруски провокации! Това се казва в позиция на ВМРО по повод на информацията на БГНЕС, че в сръбския парламент са обявили българите за сърби.

Това е поредната напълно недопустима ситуация, дошла от западната ни съседка, а именно, че българите са сърби. Коментарът идва не от обикновен човек в някоя социална мрежа, а от Милорад Вукашинович, заместник-председател на Съвета за регулиране на електронните медии в Сърбия (съответствието на българския Съвет за електронни медии), се казва в позицията на воеводите.

„Той с видима охота прави провокативния коментар. Събеседникът му се съгласява и добавя, че българи и български език не съществуват. Събеседникът припомня отколешните сръбски небивалици за наличието на някаква отделна шопска народност – по-близка до сръбската, отколкото до българската. Цялото участие на Вукашинович е изпълнено с проруски бълнувания за прекрояване на границите на Балканите и сръбски излаз на адриатическия бряг. Западът е показан като колонизатор“, се посочва още в позицията.

Воеводите съветват всички, които смятат, че шопите не са българи, а сърби да си спомнят за победите на желязната Шопска дивизия по време на Първата световна война.

„Та, ако ще се връщаме в историята, и ние можем. Но нали уж Сърбия иска не да се връща в историята, а да влиза в Европейския съюз. Изявления като това на Вукашинович няма да помогнат. Време е България да предяви ясно своите условия по европейския път на Сърбия. Ако Белград въобще ще върви по европейски път", подчертават от ВМРО.

ВМРО призовава българското външно министерство за реакция – доколкото в случая очевидно става дума за низ от изявления на официален представител. При това, представител, чиято длъжност е да съблюдава медийната среда, информацията и културата. /БГНЕС