Виена: България и Гърция не трябва да бъдат оставени сами

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен заяви, че България и Гърция – държавите, които пазят външните граници на ЕС, не трябва да бъдат оставени сами, докато не стане ясно, какво искат да постигнат турската политика и турският президент Реджеп Тайип Ердоган с пускането на мигрантите.

По време на съвместна пресконференция във Виена президентът на Хърватия Зоран Миланович сподели, че вярва, че много малка част от мигрантите ще успеят да стигнат до Западна Европа, съобщи МИА.

Според Миланович, напрежението ще се уталожи през следващите дни и подчерта, че става въпрос за политическо манипулиране на хората.

Хърватският президент смята, че не може да приеме, че е възможно повторение на бежанската криза от 2015 г. след всичко направено през това време.

В Турция има голям брой мигранти и на страната ѝ е необходима помощ, но такава е оказвана и досега.

„Не се радвам, че Турция е първата дестинация на тези хора и че тя трябва да понесе най-голяма тежест, но ситуацията е такава”, каза той.

Миланович допълни, че както през 2015 г., така и днес животът на мигрантите е защитен и правилата на международното хуманитарно право трябва да бъдат спазвани.

Държавните глави на Австрия и Хърватия коментираха състоянието на страните от Западните Балкани и подчертаха общата позиция, че е време да се одобри начало на преговорите за членство в ЕС с Албания и Северна Македония. Според тях, перспективата за приемане на държавите от Западните Балкани е от голямо значение за стабилността на региона. /БГНЕС