Видимостта на „Евклид“ е възстановена след процедура по размразяване

Видимостта на космическия телескоп "Евклид" е възстановена след деликатна операция, при която успешно е разтопен тънък слой лед, който е замъглявал погледа му, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА), предаде АФП.


Съществуваха опасения, че „пълзящият“ лед може да забави мисията на европейския космически телескоп, който през юли излетя на първата в света мисия за изследване на космическите загадки на тъмната материя и тъмната енергия.

Въпреки това процедурата за размразяване на леда с цел леко затопляне на оптимално огледало на телескопа "се е справила значително по-добре от очакваното", заяви ЕКА.

"След като още първото огледало беше затоплено само с 34 °С, зрението на „Евклид“ беше възстановено", добави тя.

През ноември учените на земята забелязаха, че губят малко светлина, постъпваща във видимата светлинна камера на телескопа.

Те установиха, че проблемът е в слоя лед - за който се смята, че е с широчината на нишка ДНК - който се натрупва върху оптичните повърхности на телескопа.

На борда има нагреватели, които могат да затоплят целия космически апарат - процес, който беше извършен малко след изстрелването на "Евклид".

Но топлината разширява много материали, а затоплянето на целия космически апарат сега би изисквало внимателно повторно калибриране.

Това би могло да забави мисията на телескопа с месеци, заяви миналата седмица Ралф Кохли, учен, отговарящ за работата с инструментите на „Евклид“.

Затова екипът предпочете да загрее отделни огледала с надеждата да отстрани проблема, без да се налага да загрява целия космически апарат.

Кохли каза, че ще преминат през няколко различни огледала, докато намерят подходящото.

Но от ЕКА подчертаха, че са решили проблема, като са загрели „първото“ огледало, което са опитали да загреят.

Защитата от вода е общ проблем за всички космически апарати.

Въпреки всички усилия на земята, малко количество вода, погълнато по време на сглобяването на космическия кораб на Земята, може да се промъкне в космоса.

Изправени пред студената необятност на космоса, водните молекули замръзват върху първата възможна повърхност - в случая огледалата на „Евклид“.

Ледът не е първият неуспех на "Евклид".

Преди това екипът на земята отстрани софтуерен проблем, при който космическите лъчи объркаха сензора за насочване на космическия кораб.

Някои нежелани слънчеви лъчи също се намесваха в наблюденията на телескопа - проблем, решен чрез леко завъртане на космическия кораб, каза Кохли.

„Евклид“ се намира недалеч от другия си телескоп, Джеймс Уеб, на стабилно място, висящо на около 1,5 милиона километра от Земята.

За разлика от впечатляващия поглед на Уеб на далечни разстояния, "Евклид" обхваща далеч по-широка гледка към космоса.

Той ще използва това зрение, за да картографира една трета от небето - обхващаща умопомрачителните два милиарда галактики - и да създаде това, което е обявено за най-точната 3D карта на Вселената досега.

Учените се надяват, че това ще помогне да се хвърли повече светлина върху тъмната материя и тъмната енергия, за които се смята, че съставляват 95 % от Вселената, но остават забулени в мистерия. /БГНЕС