Венцислав Венев: Потенциалът на БТС не се е използвал досега

Българският туристически съюз (БТС) е най-старата обществена организация в страната. Тя стопанисва една огромна част от хижите у нас, поддържа маркировките между местата за настаняване, управлява 100 национални туристически обекта. Този потенциал на БТС не се е използвал досега.

Това заяви председателят на Български туристически съюз Венцислав Венев, предаде репортер на БГНЕС.

Венев посочи, че е поискал да се направи подробен и задълбочен анализ на съюза – неговите членове, състояние и дейности.

„Анализът е готов и той обхваща периода до 15 май, когато аз го поех като председател. В него не изнасям причини как се е стигнало до състоянието сега”, уточни той.

Председателят на съюза обясни, че размерът на задълженията на съюза не е голям и на този етап се справят и обясни какви нови стъпки са предприели. „Всичко дигитализирахме вече в рамките на няколко месеца. Хижите също са дигитализирани. Търсим варианти как хижите да се стопанисват коректно, от правилните хора, защото ние не можем да управляваме всички тях”, каза той.

Венев обясни, че в момента изчакват съюза да стане национално представителна организация и добави, че във всяка организация е много важно да има дългосрочна цел. „Никой не си е поставил като цел или задача какво трябва да представлява българският туризъм след години”, каза той.

„Поставяме си за цел да направим в България линеен туризъм в четирите ни основни планини и лъчев туризъм - настаняване на дадено място, разходки до върхове и събиране на билки например”, посочи той.

Председателят на съюза каза още, че има идея да се направи фонд туризъм или планинарство. „В него всяко от ресорните министерства да отделят по някаква сума от бюджета си, за да може да се развиват и поддържат туристическите маршрути на България. Без държавата това не можем да го постигнем”, подчерта Венев.

„Необходимо е да се обучават хората как да общуват с природата, да знаят къде да си оставят боклука. Това е нашата роля”, каза още той.

Венцислав Венев съобщи и по какво БТС работи в момента. Работи се по дигитализиране на 100 национални обекта и ще се създаде QR код с кратка анимация и история за всеки обект.

Председателят на БТС разказа за предстоящо мероприятие на 28 август, което ще се проведе в чест на основаването на съюза. "Излет до Черни връх. Ние сме подготвили плеяда от мероприятия. Кулминацията на честванията ще бъдат на Черни връх", анонсира Венев. /БГНЕС