Великобритания и ЕС подписаха пакт за финансови услуги

Великобритания и Европейският съюз подписаха дългоочаквания пакт за сътрудничество в областта на регулирането на финансовите услуги, което е нов знак за подобряване на отношенията между двете страни след Брекзит, предаде АФП.


Първоначално меморандумът за разбирателство беше сключен през март 2021 г., но остана неподписан досега заради влошените отношения между Лондон и Брюксел след Брекзит по отношение на търговските правила на британската територия Северна Ирландия.

Споразумението между ЕС и Великобритания, известно като Рамката от Уиндзор, подписано през март тази година, разреши въпроса със Северна Ирландия.

"Мисля, че е справедливо да се каже, че обърнахме страницата в нашите отношения", заяви еврокомисарят по финансовите услуги Мейрид Макгинес.

Министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт, който пристигна в Брюксел, за да подпише споразумението за финансовите услуги, заяви, че сделката е "важна повратна точка" и "не край на процеса, а начало" на засилен диалог с ЕС.

Лондон, който е световен финансов център, имаше желание да подпише споразумението.

Меморандумът създава рамка за доброволно регулаторно сътрудничество в областта на финансовите услуги между ЕС и Обединеното кралство, включително съвместен регулаторен форум, където могат да се повдигат общи въпроси.

Макгинес заяви, че първото заседание на форума се очаква да се проведе в края на тази година.


"Макар че Обединеното кралство вече не е в ЕС, нито в (европейския) единен пазар, ние все още споделяме много от същите въпроси и предизвикателства, като борбата с финансовите престъпления, подкрепата за устойчивото финансиране и създаването на условия за цифрово финансиране", каза тя.

Запитана за друго ключово предимство, което се разкрива от рамката Уиндзор - повторното присъединяване към изследователската програма на Европейския съюз "Хоризонт Европа" на стойност 96 млрд. евро - Хънт заяви, че финансовите подробности все още се уточняват.

Великобритания иска голяма отстъпка от сумата, която ще трябва да внесе, за да бъде отново част от "Хоризонт Европа".

"Водим много добри дискусии, а тежките дискусии могат да бъдат приятелски дискусии", каза той.

Макгинес заяви, че участва в разговорите по "Хоризонт Европа", но "със сигурност бих насърчила повече преговорни действия, за да постигнем резултат".

Британски учени изразиха опасения относно последиците от пропускането на финансиране от обширната програма "Хоризонт", предназначена да подпомага финансирането на научни постижения.

Лондон твърди, че трябва да получи отстъпка, след като е пропуснал първите две години от финансирането, което се осъществява от 2021 до 2027 г. /БГНЕС