Великобритания и ЕС ще договорят нов търговски пакт

Обединеното кралство и ЕС официално ще договорят споразумение за преразглеждане на търговските правила в Северна Ирландия след Брекзит, след като законодателите от двете партии го одобриха, предаде АФП.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович ще подпишат "Уиндзорската рамка" на съвместно заседание на комисията в Лондон.

В сряда британските законодатели одобриха с огромно мнозинство ключова част от споразумението, въпреки бунта на бившия лидер Борис Джонсън и други твърдолинейни евроскептици от Консервативната партия.

Гласуването на така наречената "спирачка на Стормонт" в рамката - която дава на северноирландските законодатели ефективно вето върху новите правила на Европейския съюз, прилагани в британската провинция - получи подкрепата на 515 депутати, а 29 бяха против.

"С официалното одобрение на рамката от Уиндзор изпълняваме ангажимента си да осигурим стабилност и сигурност за Северна Ирландия", заяви Клевърли преди заседанието.

"Рамката е най-добрата сделка за Северна Ирландия, която гарантира нейното място в Съюза.

"Очаквам с нетърпение по-нататъшното ефективно сътрудничество с ЕС по ключови въпроси, като сигурността и енергетиката", добави той.

След като бъде постигнато официално съгласие, правителството на Обединеното кралство заяви, че след това ще започне процес на прилагане на рамката. /БГНЕС