Васил Божков: Днес се прибирам в България

Васил Божков днес се прибира в България, предаде репортер на БГНЕС.


"Въпреки всички пречки, които Гешевата прокуратура и други инструменти ми създадоха, ще кацна в София около 15:30", обяви на своята Фейсбук страница Васил Божков.

БГНЕС припомня, че през януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите. По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ.


Делото, по което Божков е готов да даде показания като защитен свидетел, е за изнудване. Той твърди, че Борисов му искал 10% от печалбата на лотарията му.

На 18 май т.г. с пост отново в профила си във фейсбук, Божков съобщи, че е "готов да се върне в България като защитен свидетел". /БГНЕС