Unilever и L'Oreal се оттеглят от руския пазар, също и Coca-Cola

Британският гигант в областта на потребителските стоки Unilever преустановява целия внос и износ на своите продукти в Русия, както и разходите за медии и реклама. Американският производител на безалкохолни напитки The Coca-Cola Company също преустановява дейността си в страната.

"Няма да инвестираме повече капитал в страната, нито ще печелим от присъствието си в Русия", заяви главният изпълнителен директор Алън Джоуп.

Но Unilever "ще продължи да доставя на хората в страната нашите ежедневни основни хранителни и хигиенни продукти, произведени в Русия", каза той. Компанията притежава няколко домакински марки, сред които Axe, Ben & Jerry's и Dove.

Най-голямата козметична компания в света L'Oreal също прекрати всякакви инвестиции в Русия днес и временно затвори магазините си.

"Ние категорично осъждаме руската инвазия и войната в Украйна, която причинява толкова много страдания на украинския народ", заяви френската фирма.

И двете компании спряха дейността си и в Украйна, за да се съсредоточат върху безопасността на служителите си и техните семейства, и обещаха по 5 млн. евро дарения за подпомагане на пострадалите в страната.

Гигантът Coca-Cola предприе същите стъпки. "Компанията Кока-Кола обяви днес, че преустановява дейността си в Русия", се в изявление на компанията, публикувано на уебсайта ѝ. Компанията подчерта, че ще продължи да следи ситуацията около Украйна.

Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани АГ (Кока-Кола ХБК) е водеща европейска компания за производство и дистрибуция на напитките на The Coca-Cola Company и част от системата на Кока-Кола. Coca-Cola HBC AG работи в 28 държави и обслужва население от 595 милиона души. Coca-Cola HBC Русия притежава 10 завода за производство на безалкохолни напитки и сокове в Москва и Московска област, Санкт Петербург, Самара, Екатеринбург, Ростовска област, Новосибирск, Красноярск и Владивосток. /БГНЕС