Нетаняху: Израел ще нахлуе в Рафах със или без примирие в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах в южната част на Ивицата Газа, дори ако Хамас се съгласи с последното израелско предложение за прекратяване на огъня, съобщи „Политико“.

"Идеята, че ще спрем войната, преди да постигнем всички нейни цели, е изключена", заяви Нетаняху на среща с представители на семействата на хора, взети за заложници от палестинската войнствена групировка.

"Ще влезем в Рафах и ще ликвидираме батальоните на Хамас там - със или без споразумение, за да постигнем пълна победа", добави той.

Семействата призоваха Нетаняху да "устои на международния натиск" за спиране на войната в Газа, се казва в изявлението, публикувано от канцеларията на министър-председателя.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че нахлуването в Рафах би било "червена линия", въпреки че Нетаняху се зарече да не се подчини на това.

От началото на войната Израел нанася редовни въздушни удари по града и заплашва да изпрати войски, като нарича Рафах последната крепост на Хамас. През нощта на 28 април при израелски въздушни удари са загинали най-малко 22 души, включително шест жени и пет деца, съобщиха палестински здравни служители.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по време на предизборен дебат, че би било "напълно неприемливо" Израел да атакува палестинския град, но отказа да го нарече "червена линия", която би довела до санкции на ЕС срещу Израел. /БГНЕС