Учени призоваха за защита на лунните обекти, допринасящи за развитието на астрономията

Астрономите призовават за спешна защита на местата на Луната, които се оценяват като най-добрите места в Слънчевата система за модерни инструменти, предназначени за разкриване на тайните на Вселената.


Най-добрите места са свободни от земни вибрации, защитени са от шумните сигнали на Земята или са много студени - което ги прави изключително подходящи за чувствително оборудване, което може да ги направи удобни за наблюдение, невъзможни от други места.

Но девствените места, известни като обекти с изключителна научна значимост (Sesis), са застрашени от разрушаване от предстояща вълна от мисии като лунни навигационни и комуникационни спътници, роувъри и минни операции, като в понеделник експертите предупредиха, че опазването на ценните места е "спешен въпрос".

"За първи път човечеството трябва да реши как ще се разшири в Слънчевата система", казва д-р Мартин Елвис, астроном от Харвардския и Смитсоновия център по астрофизика в Масачузетс. "Има опасност да изгубим единствените по рода си възможности да разберем Вселената".

До края на 2026 г. се очаква поне 22 международни мисии да кацнат на Луната, като половината от тях ще се насочат към обекти в близост до южния лунен полюс. Ще последват още, включително търговски и граждански спускаеми апарати, а две лунни бази - американска, китайска и руска - се очаква да започнат да функционират след 2030-те години.

Без координиращ орган няма какво да предотврати бъдещи сблъсъци на Луната, казват изследователите. Рисковете варират от физически сблъсъци и облаци прах, издигани от лунните дейности, до вибрации, електромагнитни смущения и повреди на обектите от сондажни и други операции.

Преди две десетилетия перспективата за извършване на астрономически изследвания от Луната беше малко повече от мечта, но сега изследователите имат твърди планове за инструменти, някои от които могат да бъдат инсталирани на лунната повърхност до края на десетилетието. Те включват оптични, инфрачервени, рентгенови и радиотелескопи, детектори на частици за изследване на слънчевия вятър и космическите лъчи, както и детектори на гравитационни вълни, които усещат фините трептения в космическото пространство и време при сблъсък на черни дупки и неутронни звезди./БГНЕС