Учени: Африка не е люлката на човешкия род

Откриването на череп на древен примат може да оспори дългогодишното убеждение, че прародителите на маймуните и хората са дошли от Африка.


Череп на маймуна, наречена Anadoluvius turkae, е открит в Чанкири, Турция, и изглежда датира отпреди 8,7 милиона години, съобщава „Science alert” .

В същото време ранните хоминини (човекоподобни, примати – бел.ред.), които включват хората, африканските маймуни и техните предци, не са забелязани в Африка до преди около 7 милиона години.

Откритието оспорва широко разпространеното мнение, че предците на маймуните и хората са се появили именно в Африка.

Изследователите твърдят, че това навежда на мисълта, че хоминините може да са се развили първо в Европа, преди да мигрират към втория по големина континент.

"Нашите открития допълнително показват, че хоминините не само са еволюирали в Западна и Централна Европа, но са прекарали повече от пет милиона години в еволюция там и са се разпространили в Източното Средиземноморие, преди в крайна сметка да се разпръснат в Африка, вероятно в резултат на променящата се околна среда и намаляването на горите", казва професор Дейвид Бегун, палеоантрополог от Университета в Торонто и съавтор на изследването.

"Тези нови доказателства подкрепят хипотезата, че хоминините са възникнали в Европа и са се разселили в Африка заедно с много други бозайници преди 7 или 9 милиона години, макар че не я доказват окончателно", казва той.

За да се потвърди това, ще трябва да се намерят още вкаменелости от Европа и Африка отпреди 7 до 8 милиона години, за да се опитаме да намерим връзка между двете групи, добави Бегун.

Откритието предполага, че маймуната е тежала около 110-130 килограма, живяла е в суха гора и е прекарвала много време на земята.

Други изследователи заявиха, че откритията не поставят под въпрос разбирането ни за произхода на хората.

"Това е дългогодишен дебат по отношение на човекоподобните маймуни и нашия произход", казва професор Крис Стрингър, ръководител на изследванията по човешка еволюция в Природонаучния музей в Лондон./БГНЕС