Турция - кандидат за основен играч в новата енергийна политика на ЕС

Европа не беше подготвена за енергийната криза. Тя обяви намерението си да се откаже от руските енергийни ресурси и това усилие за намиране на алтернатива е знак за значителни промени в световната енергийна индустрия.

Страните от ЕС са напълно неподготвени за периода, започнал с войната на Русия в Украйна, поради голямата си енергийна зависимост от Москва. Особено страните от ЕС, които са по-зависими от Русия, като Германия, и които не могат да прекратят напълно доставките на природен газ от нея за кратък период от време. Изглежда, че те увеличават усилията си за намиране на алтернативни доставчици и ресурси и са решени да променят сегашния модел на зависимост.

С нахлуването на Русия в Украйна енергийната зависимост на европейските държави показа, че тя, както политически стеснява възможностите за маневриране на страните от ЕС, така и от гледна точка на сигурността създава сериозни проблеми. Няма съмнение, че сегашната картина, която се отразява негативно на европейските държави в икономически и политически план, трябва да се промени.

В този контекст, за да прекрати зависимостта си от руския природен газ и нефт, ЕС, от една страна, ускори търсенето на нови страни-източници, а от друга, увеличи усилията си за разработване на алтернативни енергийни източници.

Тези усилия са и знак за значителни промени както в регионалното енергийно равновесие, така и в енергийната политика на ЕС.

Общият знаменател между ЕС и Турция

Зависимостта на ЕС и Турция от Русия по отношение на природния газ, въпреки че самата Турция не е толкова зависима от Русия, колкото много европейски държави, очевидно е важна причина за съвместни действия по енергийните въпроси.

Сътрудничеството между Турция и ЕС и засилената роля на Анкара в осигуряването на енергийните доставки ще бъдат важна стъпка към прекратяване на неотдавнашното напрежение между страните и ще поставят началото на нов период между тях.

В крайна сметка знаем, че енергетиката е важна област, която има "имунитет" в политическите отношения.

Сътрудничество вместо конкуренция в енергийния сектор

В настоящия период, когато се създава ново енергийно уравнение, идеята Турция да бъде страна-мост между Изтока, Запада и центъра, която постоянно е на дневен ред през последните години, е стратегически много важна както за страните-източници на енергия, така и за страните-потребители на енергия на Запад. Тъй като Турция е в центъра на тази линия, проучените и предполагаемите ресурси на Близкия изток и Източното Средиземноморие ще бъдат транспортирани до европейските страни през Турция. Особено за ресурсите на Източното Средиземноморие, които са нов източник на енергия в региона, това ще бъде и началото на нова ера.

След провала на проекта за Източносредиземноморския газопровод (EastMed), Източносредиземноморския газов форум и други безсмислени усилия без участието на Турция, новите инициативи в Източното Средиземноморие, които поставят Анкара в центъра, ще променят изцяло енергийните баланси.

Освен това енергийните напрежения между регионалните държави в Източното Средиземноморие също ще бъдат потушени, като ще отстъпят място на регионалното сътрудничество.

Най-важното е, че докато новото сътрудничество в Източното Средиземноморие гарантира сигурността на търсенето за страните от региона, сигурността на енергийните доставки на страните от ЕС също ще се повиши. От друга страна, Турция ще засили сигурността на енергийните си доставки и позицията си на централна държава, като същевременно ще има възможност да превърне конкуренцията с държавите от региона и ЕС в сигурно сътрудничество. /БГНЕС


Ердал Карагьол, коментар за "Yeni Şafak"