Турските оръжейни производители най-популярни на изложение в Париж

Турските производители на продукти в сферата на отбраната участват в авиоизложение в Париж тази седмица - първото от четири години насам, през които конфликтите, включително нахлуването на Русия в Украйна, насочиха вниманието към популярните в момента оръжия на страната, предаде АФП.


Най-видима е държавната компания Turkish Aerospace (TAI), чийто огромен щанд, пред който са изложени въоръжени безпилотни самолети, хеликоптери и наскоро разработен реактивен учебен самолет, е само на няколко крачки от тежките машини като Airbus и Boeing на летище Le Bourget.

Като износител на оръжия Турция "се ползва с имиджа на "трети път": политически по-малко рестриктивен от западните държави, но по-неутрален от закупуването на руски, китайски или ирански, като същевременно гарантира задоволително качество", пише в неотдавнашна статия Лео Периа-Пейн, изследовател във Френския институт за международни отношения.

Сред най-търсените продукти на страната са въоръжените безпилотни самолети, като TB-2 Bayraktar, произвеждан от частната фирма Baykar, която обаче няма собствен щанд на авиошоуто.

Безпилотният самолет попадна в центъра на медийното внимание миналата година заради ролята си в най-ранните етапи на отбраната на Украйна срещу руската инвазия и е закупен от дузина армии според военния доклад на Международния институт за стратегически изследвания.

Подобно на Baykar, безпилотните летателни апарати (БЛА) на TAI през последните години са продавани в цял свят, включително на Казахстан, Киргизстан, Малайзия, Алжир и Тунис, според данни на организацията за наблюдение на търговията с оръжие SIPRI.


За безпилотните летателни апарати "най-голям интерес в днешно време има от Африка", където държавите искат да ги използват за "борба с тероризма", съобщава ръководителят на TAI за безпилотни летателни апарати Омер Йълдъз.

Турските безпилотни летателни апарати са "доказали своята ефективност и ефикасност в борбата срещу тероризма" в съседна на Турция Сирия, където въоръжените сили на Анкара се борят с кюрдски бойци, както и с групировката "Ислямска държава" (ИД), добавя той.

На други места в Африка данните на SIPRI показват, че Нигер и Чад са закупили учебните самолети Hurkus-C на TAI, които могат да се използват и за мисии по наземно нападение.

Фирмата се старае да покаже не толкова войнствени употреби на своите безпилотни летателни апарати, като изтъква използването им за възстановяване на покритието за мобилните телефони в някои райони след разрушителното земетресение през февруари.

Радарите им са използвани и за откриване на руски и украински мини, които застрашават търговското корабоплаване в Черно море след нахлуването на Москва в съседната страна миналата година. /БГНЕС