Турският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

След няколкочасови дебати парламентът на Турция ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, предаде АФП.

Три месеца след като Реджеп Тайип Ердоган внесе в парламента законопроект за одобряване на членството, късно вечерта на 23 януари депутатите гласуваха в полза на ратифицирането му. Дебатите започнаха в 15:00 турско време (14:00 българско). Очаква се турският президент да подпише законопроекта в близките дни.

Законодателите гласуваха с 287-55 гласа в подкрепа на кандидатурата на скандинавската страна да стане 32-ият член на ръководения от САЩ алианс, оставяйки членката на НАТО Унгария като последното препятствие в процеса на присъединяването на Стокхолм.

Решението беше подкрепено от управляващата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР), "Партията на националистическото действие" (ПНД) и опозиционната Републиканска народна партия (РНП). Националистически и леви партии в опозиция гласуваха против. Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган трябва да официализира законопроекта в следващите дни.

Одобрението на Турция оставя Унгария като единствената страна, която все още не е ратифицирала членството на Швеция. По-рано унгарският министър-председател Виктор Орбан намекна за напредък, като покани шведския министър-председател Улф Кристерсон да посети страната за преговори по въпроса.

В писмо той пише: "Вярвам, че един по-интензивен диалог би могъл да допринесе за укрепване на доверието между нашите страни и институции, като по този начин ще позволи по-нататъшното укрепване на нашите политически договорености и договорености в областта на сигурността".

Говорител на Кристерсон заяви, че засега нямат коментар по поканата, но външният министър на Швеция, Тобиас Билстрьом, подчерта, че преди да отговори, правителството ще трябва да "обмисли какво сигнализира писмото".

Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО през май 2022 г., едновременно с Финландия, в историческа промяна в политиката си за сигурност, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна през февруари по-рано същата година.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон приветства решението на турския парламент да ратифицира членството на Швеция в НАТО след повече от година отлагане.

"Днес сме една крачка по-близо до това да станем пълноправен член на НАТО", написа Кристерсон в X.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства решението на Турция и призова Унгария да направи същото.

"Приветствам гласуването на Великото национално събрание на Турция за ратифициране на членството на Швеция в НАТО", заяви Столтенберг и добави, че "ще разчита на Унгария да завърши националната си ратификация възможно най-скоро".

Турция и Унгария, които поддържат по-добри отношения с Русия в сравнение с други членове на организацията, повдигнаха възражения, като по този начин забавиха процеса, който изисква единодушие сред страните членки на НАТО. Финландия най-накрая се присъедини към НАТО миналата година, но Анкара настояваше Стокхолм да затегне позицията си по отношение на членовете на базираната в Швеция Кюрдска работническа партия (ПКК), която САЩ, ЕС и Турция смятат за терористична група.

Швеция вече е подписала споразумение със САЩ, с което предоставя пълен достъп до 17 от военните си бази, и е започнала процеса на интеграция в НАТО.

Пол Левин, директор на Института за турски изследвания към Стокхолмския университет, заяви, че членството на Швеция в НАТО ще бъде от голямо значение за скандинавската страна.

"Орбан обеща да не забавя процеса, така че турската ратификация би трябвало да означава присъединяване на Швеция към НАТО. Това ще бъде огромно събитие за страна с дълга традиция на неутралитет и политика на неприсъединяване, от която тя реши да се откаже едва в условията на засилена руска агресия", каза той. "В същото време това е постепенен процес, който започна след края на Студената война. Присъединяването към ЕС през 1995 г. означаваше край на неутралитета за Швеция", добави Левин.

Той обаче предупреди, че схватката с Анкара относно шведското членство може да има трайно въздействие. "Това беше труден период за отношенията между Турция и Швеция и макар че ще е добре той да е зад гърба ни, подозирам, че острият процес е нанесъл трайни вреди на отношенията."

Правителството на Унгария внесе в парламента ратификацията на шведската кандидатура за членство в НАТО през 2022 г., но окончателното гласуване беше отлагано многократно. Въпреки че решението формално зависи от парламента, строгата хватка на Орбан върху неговата управляваща партия "Фидес" означава, че ратификацията де факто е в ръцете на министър-председателя.

В миналото унгарските официални лица представиха различни вътрешнополитически тези за кандидатурата на Швеция, като същевременно настояваха пред западните си съюзници, че Будапеща няма да е последната, която ще подпише споразумението.

Високопоставен европейски дипломат заяви: "Изключително важно е това решение да бъде придвижено напред по-скоро рано, отколкото късно, и наистина има сигнали, че всички останали съюзници разбират важността на това Швеция да влезе в НАТО възможно най-скоро. Турция много повече от Унгария търси конкретни ползи в тази игра", каза дипломатът, като добави, че в случая с Будапеща "очевидно реториката е само за някои незначителни политически ползи, но не може да бъде устойчива, когато се изправя пред целия алианс"./БГНЕС