Турски самолети охраняваха румънското въздушно пространство като част от мисия на НАТО

Турските изтребители, които участваха в мисията на НАТО за засилена охрана на въздушното пространство в Румъния, приключиха мисията си в сряда.


През декември четири турски изтребителя F-16 и 80 души персонал пристигнаха в румънската военновъздушна база Фетешти, за да участват в мисията, която официално приключи на 27 март.

В церемонията участваха посланикът на Турция в Румъния Йозгюр Кюванч Алтан, генерал-майорът от турските военновъздушни сили Кемал Туран, генерал-майорът от румънското министерство на отбраната Драгош Якоб. Румънското министерство на отбраната връчи медал на турския личен състав, се казва в изявление на турското министерство на отбраната.

От 2014 г. насам Румъния е домакин на засилената от НАТО охрана на въздушното пространство (air policing) на изтребителни отряди от осем съюзници, включително Турция, в своите военновъздушни бази близо до черноморското крайбрежие.

Air policing е мисия в мирно време, която има за цел да запази сигурността на въздушното пространство на алианса. Тя е колективна задача и включва постоянно присъствие на изтребители и екипажи, които са готови да реагират бързо на евентуални нарушения на въздушното пространство, посочва НАТО.

Като част от широк набор от мерки за гарантиране на сигурността, въведени след незаконното анексиране на украинския регион Крим от Русия през 2014 г., съюзниците предоставят допълнителни средства за засилване на охраната на въздушното пространство по източните граници на НАТО, се казва в съобщението.

Турция се присъединява към военния съюз на 29 северноамерикански и европейски държави през 1952 г. и се гордее, че разполага с втората по големина армия сред държавите членки след САЩ.

Анкара отдава изключително значение на ролята на НАТО за поддържане на сигурността и стабилността в евроатлантическата зона./БГНЕС