Туит на Тръмп е провокирал нападението от 6 януари

Туит на Тръмп е мобилизирал крайнодесни екстремисти да се съберат във Вашингтон в деня на миналогодишните бунтове в Капитолия, стана ясно от разследване на Конгреса.

Той е публикувал туита след "най-безумната среща на президентството на Тръмп", заяви законодател от комисията.

Тогавашният президент форсира митинга към поддръжниците си, въпреки че помощниците му многократно са го предупреждавали, че справедливо е загубил изборите през 2020 г. от Джо Байдън.

Комисията обвинява Доналд Тръмп в опит за преврат, за да остане на власт.

Поддръжниците на Доналд Тръмп насилствено нахлуха в Конгреса на 6 януари 2021 г., когато законодателите се събраха, за да удостоверят победата на г-н Байдън.

Часове преди изслушването републиканецът Тръмп отхвърли ръководената от демократите комисия на Камарата на представителите и ги определи като като "политически хакери и бандити".

Специалната сенатска комисия провежда почти едногодишно разследване на нападението срещу Капитолия. Заседанието във вторник се съсредоточи върху туита на Тръмп, изпратен в ранните часове на 19 декември 2020 г., и бурната шестчасова среща в Белия дом, която предшестваше публикацията.

Джейми Раскин, демократ от щата Мериленд, който водеше изслушването, заяви, че срещата е била описана като "откачена" и "ненормална".

Помощниците в Белия дом и фигури от собствения му предизборен екип вече са предупредили по това време Тръмп, че трябва да признае победата на Байдън.

Въпреки това на 18 декември той приема в Белия дом някои неофициални съветници, които го бяха призовали да продължи с неоснователните си твърдения за широко разпространени измами на избирателите.

Групата, която включва Руди Джулиани и бившият му съветник по националната сигурност Майкъл Флин е предложила на Тръмп предварително написана заповед, която да позволи изземването на машини за гласуване.

Срещата е приключила след полунощ, като идеята за изземване на машините е била отхърлена. В туит, изпратен в 01:42 ч. местно време, Тръмп съобщава на поддръжниците си: "Статистически е невъзможно да съм загубил изборите през 2020 г. Голям протест във Вашингтон на 6 януари. Бъдете там, ще бъде диво".

Постът, твърди Раскин, "наелектризира и галванизира поддръжниците му", които са повярвали на твърденията на г-н Тръмп, че изборите са били откраднати от него.

Експертната група твърди, че туитът е бил сигналът към екстремистките групи като The Oath Keepers и Proud Boys да се появят. Двама членове на групите очакват съдебен процес по обвинения в подстрекателски заговор, свързани с бунта в Капитолия.

Членовете на комисията се опитват да прокарат пряка връзка между публикацията в социалната мрежа и насилието на 6 януари.

Междувременно анонимен служител на Twitter заяви пред комисията, че след дискутабилния туит на Тръмп е забелязал нарастване на агресивната реторика в мрежата. Раскин заяви, че някои от съобщенията "са станали откровено убийствени"./БГНЕС, Би Би Си

Вашингтон / САЩ