Централната банка на Турция повиши лихвения процент до 50%

Турската централна банка повиши основния си лихвен процент, подновявайки цикъла си на затягане, тъй като една от най-високите инфлации в света отново се повиши миналия месец, предаде АФП.


Този ход идва 10 дни преди местните избори, като кризата с разходите за живот в страната е основен проблем за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща партия ПСР (Справедливост и Развитие).

Комитетът по паричната политика на централната банка реши да повиши основния лихвен процент от 45% на 50%, като в изявлението се посочва "влошаването на перспективите за инфлацията".

През януари банката обяви, че тогавашното ѝ повишение ще бъде последното, тъй като нивото е достатъчно, за да започне облекчаване на кризата с разходите за живот.

Годишната инфлация обаче отново се повиши през февруари, достигайки 67,1%.

През февруари банката запази лихвения си процент непроменен, след като от юни насам го повиши от 8,5% до 45%.

Централната банка заяви, че "позицията на паричната й политика ще бъде затегната в случай, че се предвиди значително и трайно влошаване на инфлацията".

Икономистът за развиващите се пазари Тимъти Аш заяви, че решението за повишаване на лихвения процент противно на очакванията е "изключително положителен ход".

Според него то показва, че икономическият екип, ръководен от министъра на финансите Мехмет Шимшек, и централната банка са получили "силен мандат да направят всичко необходимо за борба с инфлацията".

"Сега те доказват своята независимост", каза Аш. /БГНЕС