Тръмп с прощално обръщение към нацията 

Доналд Тръмп направи прощално обръщение като президент, откъси от речта му бяха разпространени от Белия дом. Като държавен глава Тръмп заяви, че потвърждава „свещената идея, че в Америка властите са отговорни пред хората“.

„Направихме това, за което дойдохме на власт, а и много повече“, каза той. Политикът подчерта, че е станал "първият президент от десетилетия, който не е започнал никакви нови войни". Администрацията му е „възстановила силите“ на САЩ и „американското лидерство в чужбина“.

„Вдъхнахме нов живот на нашите съюзи (с други държави). Събрахме други страни по света да се противопоставят на Китай, както никога досега“, се казва в текста на апела. Според него най-голямата опасност, пред която са изправени САЩ в момента, е „загубата на доверие в себе си, загубата на доверие в националното ни величие“. „Америка не е скромна страна на нерешителни хора, които трябва да се крият и да се защитават от онези, с които не сме съгласни“, добави Тръмп. Той заяви, че се моли за успеха на новата администрация на Джо Байдън, за да се гарантира сигурността и просперитета на страната. Той обаче отбеляза, че неговото политическо движение е поставило началото на пътя. "Сега, докато се подготвям да предам властта на новата администрация по обяд утре, искам да знаете, че започнатото от нас движение е само началото", каза той.

Тръмп повтори осъждането си на щурма на сградата на Конгреса в началото на януари. "Всички американци бяха ужасени от атаката срещу нашия Капитолий. Политическото насилие е атака върху всичко, което ценим като американци. Това не може да бъде толерирано", каза Тръмп./БГНЕС, ТАСС