Френският парламент ще разследва сексуалните посегателства в киното

Френският парламент се съгласи да създаде анкетна комисия, която да разследва сексуалното насилие и насилието, основано на пола, в киното и други културни сектори след няколко неотдавнашни обвинения.

Националното събрание (долната камара на парламента -бел.ред.), единодушно се съгласи да създаде комисията, за която настояваше актьорката Жюдит Годреш в речта си пред Сената (горната камара), през февруари, предаде АФП.

Годреш се превърна в ключова фигура във френското движение MeToo, след като обвини режисьорите Беноа Жако и Жак Дойон, че са я нападнали сексуално, когато е била тийнейджърка. И двамата отричат обвиненията.

Всички 52-ма депутати, присъстващи на гласуването, одобриха създаването на комисията, наблюдавана от Годреш, която присъстваше на обществената галерия в залата.

"Време е да спрем да постиламе червен килим за насилниците", заяви депутатът от Зелените Франческа Паскини.

Въз основа на предложението на Годреш парламентарната комисия по култура реши да разшири обхвата на разследването, за да включи и други културни сектори.

Гласуването в парламента идва ден след като 41-годишната актриса Исилд Ле Беско заяви в автобиографията си, че също е била "изнасилена" от Жако по време на връзка, започнала, когато е била на 16 години, но не е готова да повдигне обвинение.

Годреш, напротив, е подала съдебна жалба срещу известния артхаус режисьор заради предполагаемо насилие, извършено по време на връзка, започнала, когато тя е била на 14 години, а той е бил 25 години по-възрастен от нея.

Тя също така официално обвинява Дойон, че е злоупотребил с нея като 15-годишна актриса във филм, който той режисира./БГНЕС