Кулеба: Руските атаки повредиха 50% от енергийната ни система

„Руските атаки повредиха половината от енергийната система на Украйна“.

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Foreign Policy.

Напоследък Москва засили ракетните и безпилотните си удари срещу критичната инфраструктура на Украйна, като на 22 март, 29 март, 11 април и 27 април извърши мащабни атаки срещу енергийни съоръжения в цялата страна.

"Ще се осмеля да кажа, че ако друга държава пострада от такъв мащаб на енергийно унищожение, тя ще изглежда много, много по-зле от Украйна. Ние се държим, защото научихме много", каза Кулеба.

"Половината от енергийната ни система е повредена, а ние все още трябва да управляваме страната, да водим военни действия и да мобилизираме подкрепата на света", добави украинският топ дипломат.

В интервюто беше засегната и перспективата Доналд Тръмп да спечели президентския пост през ноември.

Тръмп заяви, че няма да се ангажира с предоставянето на отбранителна помощ на Украйна, ако спечели изборите през 2024 г., а влиянието му върху Републиканската партия допринесе за шестмесечната безизходица на американската помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара.

"Аз съм украинец, който си ляга вечер, без да знае дали руска ракета няма да удари къщата ми през нощта и затова последното нещо, за което се притеснявам, е резултатът от изборите в други държави", твърди външният министър.

Той добави, че това е така, "не защото не уважавам или пренебрегвам политическите събития", а защото "животът ни е научил да сме готови за всеки сценарий, да оцеляваме и да побеждаваме при всякакви обстоятелства".

Кулеба обърна внимание и на разногласията между републиканците по отношение на степента на подкрепа, която трябва да получи Украйна.

"Хората измислят някои от най-невероятните аргументи, за да обяснят защо Украйна не заслужава да бъде подкрепена. Но много простият факт е, че ако загубите в Украйна, това ще доведе до ефекта на доминото и ще започнете да губите навсякъде", каза главата на украинската дипломация./БГНЕС