The Economist: Демографската криза в Китай ще срине икономическия растеж на страната

Демографската криза в Китай може да доведе до забавяне на икономическия растеж на страната в следващите 10 години, прогнозира The Economist.

„Ръстът на БВП на Китай може да е най-големият в света, но през следващите 10-15 години ще започне да изостава, тъй като демографският спад в КНР става все по-изразен“, отбелязва изданието.

Изданието посочва, че БВП на Китай през 2021 г. е достигнал 17,7 трилиона долара, а на САЩ сега възлиза на 23 трилиона долара. Растежът на китайската икономика се срина заради политиката на нулева толерантност към коронавируса, трудната ситуация на пазара на недвижими имоти, технологичната война със Съединените щати и отказът да се реформират държавните предприятия.

В статията се посочва още, че според прогнозите БВП на Китай до 2031 г. може да нарасне с 47% при среден ръст от 4% годишно. В същото време цените в Китай ще нараснат с почти една трета (+30%), а валутният курс ще се увеличи с 13%.

На 6 септември Cheng Honggang, старши сътрудник в мозъчния тръст Taihe, изказа мнение, че санкциите на ЕС, наложени върху Русия, са имали положително въздействие върху търговските отношения между Русия и Китай./БГНЕС