Терзиев печели в София, ГЕРБ печели Пловдив

Васил Терзиев печели надпреварата за кмет на София, ГЕРБ спечели втория град Пловдив и повечето областни градове. Това сочат първите данни от екзит половете на различни социологически агенции, предаде БГНЕС.

Кандидатът на ПП-ДБ-„Спаси София“ Васил Терзиев най-вероятно ще е новият кмет на столицата, след като победи своя опонент Ваня Григорова.Той получава 49,7%, а Ваня Григорова - 43,8%, според данните на Алфа Рисърч.

Във втория по големина град убедително победи кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров /51,5%, който се наложи над Ивайло Старибратов /39,1%/ от ПП-ДБ.

Във Велико Търново и Плевен също спечелиха кандидатите на ГЕРБ Даниел Панов /51,7%/ и Валентин Христов.

В Русе бе избран стария кмет - подкрепеният от БСП Пенчо Милков /62,2%/. В Хасково от ГЕРБ Станислав Дечев печели с 60,3%.

Най-оспорвана е битката за Варна, където разликата между настоящият кмет Иван Портних /43,9%/ от ГЕРБ и Благомир Коцев /48,5%/ от ПП-ДБ е много малка. Черноморската ни столица е и единственият град в страната, където интригата кой ще управлява ще се запази до последно.

Последните данни на ЦИК за избирателната активност са от 16.00 ч. Тогава пред урните са отишли 26,4%. Според данните за активността на социологическа агенция „Тренд“ към 18.00 часа в София са гласували 31,3%. Почти навсякъде избирателната активност е по-ниска, отколкото на първия тур.

Политиците гласуваха за модерна, европейска и демократична столица, а кандидатите за кметове в някои от останалите градове гласуваха срещу скритите бизнеси и корпоративни интереси в градовете им, както и за честно и прозрачно управление.

Васил Терзиев гласува с машина. Той обеща да няма вече „мой кмет, твой кмет“. София страда от фаворитизирането, смята Терзиев.

Ваня Григорова гласува за град, свободен от корпоративни зависимости. Тя гласува с хартиена бюлетина, защото смята, че технологията за гласуване няма никакво значение.

Премиерът акад. Николай Денков заяви, че след изборите трябва да се постави въпросът за доверието в изборния процес. Според него проблемите с машините са резултат от недобрата координация между институциите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че изборът е минал миналата седмица. „Гледам, че машините се чупят главно в София и Варна. Това е една от схемите, като уж се счупи машината и има дубликат някъде, да превъртят през тях квитанциите“, предупреди той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков оцени правилното решение на Бойко Борисов, който подкрепи техния кандидат за столицата. Той е гласувал, за да не се сравнява София нито с Москва, нито с Троян.

Лидерът на ДБ Христо Иванов смята, че този вот ще определи посоката на развитие на страната. Според него машинното гласуване е запазило доверието на гражданите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която гласува с хартиена бюлетина, подчерта, че ниската избирателна активност е лош знак. Тази апатия прави институциите слабо легитимно.

На днешните избори гласувахме за 91 кметове на общини, 451 на кметства и 31 на райони. Гласувахме в 7250 секции, като в 5900 секции с машини. На балотажа право на глас имат 6 380 052 избиратели. /БГНЕС