Циципас сломи Синер след четиричасова битка

Стефанос Циципас се класира за четвъртфиналите на първия за годината турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън, след като пречупи съпротивата на Яник Синер в пет сета - 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3, за около четири часа здрава битка.

Стефанос Циципас.

Третият в схемата грък започна по отличен начин, правейки пробив още в първия сервис гейм на италианеца. Синер, 15-и поставен, върна брейка в осмия гейм, но след това отново се пропука и така Циципас поведе в резултата. Във втората част двамата си размениха по един пробив, преди гръцкият тенисист да нанесе нов удар в края, с който да се доближи на сет от крайния успех. Синер обаче не беше казал последната си дума и подобри качеството на ретурите си, след като реализира по един пробив в следващите два сета, за да възстанови паритета.

Картината се повтори и в петата част, но с обратен знак - този път Циципас бе този, който направи един-единствен брейк, който се оказа напълно достатъчен за достигането до последните осем в турнира. Мачът бе изключително равностоен и в статистическите данни, като особено впечатление прави следното - гъркът отрази 22 от 26 възможности за пробив пред своя съперник от Италия.

За място в полуфиналите Циципас, който има три полуфинала в Мелбърн, ще играе с изненадата в тазгодишното издание Иржи Лехечка, който по-рано елиминира шестия поставен Феликс Оже-Алиасим в четири сета. В другия ясен четвъртфинал в горната половина един срещу друг ще се изправят американецът Себастиан Корда и Карен Хачанов от Русия. /БГНЕС