ЦИК: В 244 секции в чужбина ще има машини за гласуване

Извън страната ЦИК определи 738 избирателни секции. В 244 от тях ще има машини за гласуване.

Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг на Централната избирателна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Матева напомни, че в секциите в страната, както и извън страната, ще има само по една машина.

Тя посочи, че в момента получават предложения за състава на СИК.

Матева уточни, че е получено съгласие за образуване на СИК-ове извън дипломатическите и консулските представителства от Норвегия и Канада, но все още не е получено от Швейцария.

Заместник-председателят на ЦИК каза, че очакват да се изпрати модифицираният софтуер за машините от подизпълнителя на поръчката.

“Имаме вече регистрирани и международни наблюдатели, 13 български организации за наблюдение на изборите, и една социологическа агенция”, съобщи тя.

ЦИК е установил "нарушения в добрите нрави" в предизборната кампания, затова Матева призова да се спазва добрия тон и да се води позитивна кампания.

На брифинга ЦИК представи и бюлетината за гласуване на изборите на 2 април. “Във Варна и Ловеч преди "не подкрепям никого" ще бъде записан и независимият кандидат, който е регистриран. В Монтана няма регистрирана една кандидатска листа, така че там бюлетината ще бъде с един номер по-малко. Бюлетината извън страната е същата, но без преференции”, уточни тя.

Матева показа и бюлетината, която ще бъде разпечатвана от машината. “ЦИК взе решение бюлетината да е дълга 20 см., и съдържанието й ще бъде: бюлетина за машинно гласуване, номерът на секцията, в която се гласува, номерът на машината, с която се гласува, дата, и начинът, по който е гласувал избирателят”, обясни тя.

След гласуване с машина, бюлетината от нея трябва да бъде сгъната, подпечатана и да бъде пусната в прозрачна кутия. Матева отбеляза, че на гърба бюлетината ще бъде брандирана.

При гласуване на машина на първият й екран ще бъдат визуализирани 15 партии и коалиции, а на следващия - и останалите./БГНЕС