ЦИК: 34.16% е активността в страната към 16.00 часа

Избирателната активност в страната към 16 часа е 34.16%, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

Най-висока е избирателната активност в софийското село Челопеч – 75.15%, а най-ниската е в Добрич – 23.18%.

В няколко кметства свършиха бюлетините - във Върбешница, шуменското село Лозево, както и в плевенското Учиндол, там се ксерокопират бюлетините и се съставят протоколи от членове на СИК, като бюлетините се номерират с последваща номерация след кочаните. Заявени са по-малко бюлетини за отпечатване, и след като са подадени заявки за гласуване.

ЦИК е дала указания как да се случи ксерокопирането на бюлетините, допълни Матева.

Председателят на СИК няма правомощия да анулира бюлетина, върху която се е отпечатал вота на избирателя. Молим всички членове на СИК да се запознаят с решението на СИК, където ясно е казано, че ако оставя следа от черната лента на бюлетините, или от мастилото на печата или химикала, тези бюлетини не трябва да се анулират, те са валидни, каза още Матева.

Бюлетини не се изсипват от урните, и не се отварят урните преди края на изборния ден, ЦИК никога не е давала различни от тези указания, каза още Матева.

Към момента няма причини да бъде удължаван изборния ден заради допълнителното отпечатване на бюлетини, каза още зам.-председателят и говорител на ЦИК.

Настоящият адрес на Асен Василев е извън страната, той няма избирателни права в България. Към 28 април т.г. той няма регистриран настоящ и постоянен адрес на територията на страната, каза още Матева.

Матева уточни, че на първия за деня брифинг на ЦИК информацията за избирателната активност не е била пълна. На сайта на комисията вече е актуализирано, че към 11.00 часа днес, активността в страната е била 13.88%. /БГНЕС