Съветът на децата към председателя на ДАЗД е с 19 нови членове

Съветът на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето е с 19 нови членове. През следващите 2 години те ще представят мнението на децата от областите: Благоевград, Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, Търговище и Хасково. Децата са избрани от комисия с представители на Министерство на образованието и науката, Комисия за защита на личните данни, Държавна агенция за бежанците, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и членове на Алумни клуба на Съвета на децата.


Победители от конкурси в много сфери – от олимпиади по български език и математика до шампиони от спортни състезания и лауреати от изложби и концерти, са само част от успехите на децата.

Председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова и заместник-председателя Ивайла Касърова приветстваха новите членове и връчиха удостоверения на приключващите мандата си в Съвета, поради навършване на 18 години. Децата си предадоха щафетата на тридневно заседание на Съвета на децата в гр. София, което е посветено на 20 години от създаването на Съвета.

Настоящите членове на Съвета се срещнаха с част от Алумни клуба. Въпреки разликата в годините всички с интерес дискутираха какво е да си част от детския консултативен орган, постигнато до тук и какво още трябва да се направи, за да се подобри детското включване, да се чуе техния глас.


„20 години Съвета на децата е богатство за всички нас. Всички Вие, които бяхте и сте негови членове сте изключителни деца и млади хора. Всеки път срещите с Вас са удоволствие за мен и екипа на ДАЗД, защото знам, че има какво да кажете, имате идеи и знаете как да ги реализирате с малко помощ от нас – възрастните. Щастлива съм, че ДАЗД ви дава възможността вашия глас да бъде чут от всички. Бъдете винаги така отговорни, амбициозни и с желание за усъвършенстване, защото знам, че вие ще допринесете за по-добро бъдеще на всички деца“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

С тайно гласуване децата си избраха заместник-председател на Съвета, секретар и летописец, след като досегашните вече имат навършени 18 години. По време на заседанието децата посетиха и Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“, известна със средновековните си стенописи и включена в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. /БГНЕС