Ваня Пешева: Децата са прекрасният източник на светлина и творчество, от които имаме нужда

Третото издание на Международен фестивал за класическа музика и изкуства “Артис“ обединява силата на музиката, изобразителното изкуство, поезията и театърът, в основата на които стои талантът и въображението на децата. „Направихме една компилация, за да може публиката да се наслади на преливането на прекрасна духовна енергия“. Това заяви в интервю за БГНЕС артистичният директор на Международния музикален фестивал за класическа музика „Артис“ Ваня Пешева.

Тя обясни, че фестивалът има за цел да предостави възможност за сценична изява на надарени деца. „Да осигури сцена, подиум на младите изпълнители, които още от малки да свикнат да излизат пред публика, тъй като това е огромен стимул за тяхното развитие и бъдещо израстване като музиканти и творци“, каза артистичният директор. Тя припомни, че преди няколко години са стартирали този международен фестивал с идеята най-вече да се предостави поле за изява на децата, на младото поколение.

Ваня Пешева отбеляза, че новото и различното в третото издание на Международния фестивал, който ще се проведе от 30 април до 26 май е, че през тази година са направили една компилация на всички изкуства. „Идеята е да се обединят музика, поезия, изобразително изкуство, театър, да стане едно сливане на тази прекрасна духовна енергия, която се излъчва от изкуството, защото смятам, че в този свят, в който живеем, в този век, в който живеем, имаме нужда от много повече духовност, от много повече светлина, от много повече творчество, дори в ежедневието, а децата са един прекрасен източник именно на тази светлина, на тази спонтанност, на това творчество“, обясни Ваня Пешева. Тя допълни, че поезията съдържа в себе си много музика, както и самата музика съдържа в себе си много поезия. „Те са взаимно свързани. Знаете картините на известните художници. Много често творците са се вдъхновявали от изпълнители, а музикантите са черпили вдъхновение от картини. Именно поради тази причина смятам, че идеята би била прекрасна. Първо, да се осъществи един творчески обмен, една съвкупност от творческа енергия, с която да ни заредят както изящността на различните изкуства, така и артистите, които ще участват. От друга страна, самата публика да има възможност да се срещне не само с един вид жанр на изкуството, само класическа музика, театър, или поезия, а да може да се наслади на това преливане“, обясни Ваня Пешева.

Артистичният директор коментира, че принципът за подбор на участниците във фестивала е различен, а сегашното издание крие и изненада. „Има много талантливи деца. В предишните две издания концертите се състояха в Комплекс България, в Камерна зала България, както и в Първо студио на Българско национално радио, взеха участие повече от 80 деца, които свиреха на различни инструменти“, обясни Пешева и уточни, че това са били изявени, надарени деца, които вече са свикнали до голяма степен със сцената. „В третото издание даваме път не само на такива деца, но и на тези, които все още са в един по-начален етап от своето развитие, защото е изключително важно да виждат целта пред себе си, да се докоснат до тази магия. Това важи не само за музиката, но и за поезията“.

Ваня Пешева си партнира с международни музикални таланти като Кристина Базили, Александър Симич, Алваро Коллао Леон и Евгения Радославова, които също ще участват във фестивала. „От много години развивам активна концертна дейност, не само в България, но и в европейски и световен мащаб, тъй като спецификата на работата ми е такава - занимавам се с преподаване, с концерти, с майсторски класове и в чужбина“, обясни Ваня Пешева и уточни, че благодарение на тези свои изяви самата тя среща много колеги и партньори, свири с тях и затова има и този кръг от познанства. „С младите музиканти, които ще гостуват тази година не съм свирила досега , не ги познавам лично, а само като имена, но според мен са прекрасни“. Тя коментира и че Александър Симич и Кристина Базили са за първи път на българска сцена. „Те са прекрасни, млади изпълнители. Александър е все още студент във Виена, в Университета за музика и сценични изкуство, докато Кристина вече концертира активно в едни от най-престижните зали в света, стипендиантка на различни фондации, между които и „ОНАСИС“, така че публиката ще има възможност да се наслади на изкуството на прекрасни млади изпълнители“.

Тя обяви, че плановете за в бъдеще са да продължат напред и то в много по-широк мащаб. „Бихме искали да имаме възможност за осъществяване на събитията от фестивала не само в София, но и в други градове на страната. Вече имахме такава идея и тя беше заложена в програмата на фестивала още през тази година, но за съжаление не достигна финансиране“, обясни Ваня Пешева. Тя поясни с надежда, че в бъдеще това би било възможно. „Ще работим усилено, така че да успеем да реализираме тези идеи, поддържам приятелски взаимоотношения с колеги в Европа, които с удоволствие бих поканила, за да може фестивалът да придобие други мащаби“, коментира артистичният директор и уточни, че същото важи и по отношение на зали и събития. “Освен това бих искала да се включат майсторски класове. Тази година ще успеем да направим съвсем за кратко един майсторски клас на Кристина Базили в Национално музикално училище “Любомир Пипков”, за което безкрайно благодаря“, каза Ваня Пешева. Тя уточни, че планират организирането и на театрални младежки постановки.

Ваня Пешева припомни, че финансирането на Международният музикален фестивал „Артис“ за трета година се реализира благодарение на подкрепата на Столична Община. „Независимо от това ние разчитаме и на нашите партньори. От една страна това е фондация „Артис“, с която за трети път работим заедно за осъществяването на фестивала. С огромна радост и удоволствие мога да кажа, че от тази година вече имаме партньори в лицето и на други организации, каквато е и Продуцентска къща Palms Music, които застават зад тази идея по един прекрасен и безрезервен начин”, обясни артистичният директор на фестивала. Тя подчерта, че Palms Music спонсорират много прояви в сферата на изкуството и на културата. „Те работят за развитието на българската култура, организират майсторски класове, конкурси за млади композитори, подпомагат спектакли, спортни събития, така че е огромно удоволствие за мен тази година да си партнираме с тях“, подчерта Пешева, след което добави, че другата фондация, която са привлекли като съмишленик е „Млад Талант“, чиято главна цел е подпомагането на изкуството и младите дарования.

Международният музикален фестивал за класическа музика „Артис“ ще позволи на публиката да съпреживее изкуството в различните му проявления на 30 април, 11, 25 и 26 май. /БГНЕС