Столтенберг разкритикува Иран за снабдяването на Русия с безпилотници

Плановете на Иран да достави на Русия оръжия, включително дронове и балистични ракети, във войната срещу Украйна са "неприемливи", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Киев и неговите западни съюзници обвиняват Иран, че доставя безпилотници на Русия.

„Виждаме, че Иран предлага дронове и обмисля доставки на балистични ракети за Русия. Това е неприемливо. Никоя страна не трябва да оказва подкрепа на Москва в тази незаконна война", каза Столтенберг на пресконференция в Истанбул.

Киев каза, че около 400 ирански безпилотника вече са били използвани срещу цивилното население на Украйна, а Москва е поръчала около 2000. Техеран отхвърли обвинението.

Столтенберг добави, че руският президент Владимир Путин се проваля в Украйна, но "отговаря с повече бруталност". "През последните седмици видяхме десетки удари с дронове и ракети в Украйна. Включително по критична инфраструктура", добави той. Русия "жестоко и умишлено лишава украинските цивилни от отопление, вода и електричество в началото на зимата", каза Столтенберг. /БГНЕС, АФП

Истанбул / Турция