Столтенберг: България е ангажиран съюзник на Алианса

България е "ангажиран съюзник на Алианса, който дава своя принос за колективната отбрана". Това написа в „Туитър” генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след проведения по-рано днес разговор с българския премиер Кирил Петков.

БГНЕС припомня, че двамата са обсъдили струпването на руски войски на границата с Украйна и влиянието им върху европейската сигурност. Беше споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят информира генералния секретар за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана чрез изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни-членки, при необходимост. В хода на разговора отново беше потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна-членка. /БГНЕС