Стефан Янев: Не правим никакви движения за задължителна ваксинация

Не правим никакви движения за задължителна ваксинация. Това е право на всеки един гражданин и въпрос на личен избор, заяви днес служебният министър-председател Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Като внушения и спекулации Янев определи твърденията, че държавата търси решение за задължителна имунизация срещу коронавирус.

Няма такова нещо, увери служебният премиер и добави, че независимо дали информационната кампания, свързана с имунизацията е положителна или отрицателна, се наблюдава ръст при хората, които желаят да си поставят ваксина срещу COVID-19.

Взети са мерки за здравната система и е направен план за нарастване на усилията при необходимост – там, където е необходимо да бъдат открити нови клиники, ще бъдат откривани. Финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос част от актуализирането на бюджета и се надявам тя да се случи, добави още Стефан Янев.

Янев каза още, че всички мерки, които се вземат, трябва да се предприемат с оглед бизнесът и той да продължава да работи.

Днес премиерът Стефан Янев посети Медицинския университет в София заедно с просветния министър Николай Денков.

По време на визитата им стана ясно, че поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата „1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

Очаквайте подорбности. /БГНЕС