Спокойно започна изборният ден, 19 града избират нов кмет

Официално стартира вторият тур на местните избори, в който трябва да изберем 91 кметове на общини, 451 на кметства и 31 на райони. Навсякъде отвориха избирателните секции в 7 ч. 19 областни града не успяха да изберат свой кмет на първи тур. Балотажи ще има в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна.

Изборният ден в цялата страна стартира нормално като имаше избиратели, които гласуваха още в ранните часове на деня като някои от тях избраха да упражнят правото си на глас с машина, а други с хартия, предаде репортер на БГНЕС.

София

Навреме стартира вторият тур на местните избори в столицата, след който ще стане ясно кой ще бъде новият градоначалник. Секциите в столичното 127-о средно училище „Иван Денкоглу“ отвориха врати в 7:00 сутринта в очакване на избирателите. Членовете на СИК-овете в училището започнаха да се събират още в 6:30 сутринта и отвориха секцията точно в 7:00 часа. Още в ранните часове на днешния ден пред урните дойдоха и първите избиратели, които избраха да гласуват с машина.

Благоевград

Балотажът за кмет на Благоевград започна нормално, секциите в Трето ОУ отвориха в 7 ч. тази сутрин. На балотажа се явяват досегашният кмет Илко Стоянов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ-СДС и кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев. Балотажи днес се провеждат още в три общини от област Благоевград: в Разлог, Сандански и Петрич.

Пловдив

Спокойно започна изборният ден в Пловдив. За кметския пост на втори тур се състезават кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров и на "Продължаваме промяната – Демократична България" Ивайло Старибратов. В шестте района на града също има балотажи.

Казанлък

Изборният ден в Казанлък стартира нормално. 79 376 са избирателите в общината. Наред с града на розите своя вот ще дадат и жителите на селата Копринка, Бузовград, Овощник и Шейново, както и град Крън. 91 са секциите за гласуване. След решението на Върховния административен съд и връщането на машините за гласуване 86 такива устройства са разположени в изборните секции.

Варна

Във Варна започна вторият тур на местните избори, секциите там са 409. Този път в 397 от секциите ще може да се гласува и с машини. До момента дефекти е дала само една машина.

Стара Загора

Изборният ден в Стара Загора започна в спокойна обстановка. Предприети са всички необходими мерки за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден. Служители на ОДМВР-Стара Загора са поели охраната на 156 секции на територията на областта.

Силистра

В три общински центъра в Силистренска област се провеждат днес избори за кмет – това са Дулово, Тутракан и Силистра. Избори ще има и в още 17 населени места в пет от седемте общини на региона.

Несебър

В Несебър изборният ден започна без проблеми във всичките секции на територията на общината. Право на глас имат около 21 000 избиратели. Гласуването ще става в 37 секции, от които една мобилна. В 32 от тях се гласува с машина.

Русе

Изборният ден в област Русе започна навсякъде. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. За момента няма сигнали за нарушения никъде в региона и всички 257 секции отвориха навреме. Организацията по секционните комисии е много добра и няма забавяне в процеса на гласуване. Гласуването върви бързо, като почти не се налага изчакване. Където е имало необходимост, всички промени в състава на секционните избирателни комисии са били навреме.

Враца

В област Враца започнаха работа 81 секционни избирателни комисии. В Мездра започна балотажът за избор на общински кмет и за кметове на малки населени места.

Пазарджик

Започна спокойно изборният ден в област Пазарджик. В четири общини в област Пазарджик ще се проведе балотаж за кметове. Ще се гласува в 60 населени места, като в 19 от тях ще се избира и кмет на кметство. Секционните комисии, в които ще се проведе вторият тур в областта са 218.

Сливен

Вторият тур на местните избори в Сливен започна нормално. Всички 188 секции отвориха точно в 7:00 часа. В 162 секции има възможност да се гласува с машини. В Сливен избират кмет на община. Балотаж има в 6 населени места. Избирателите в общината са 99 027.

Кюстендил

Оспорвани блотажи се очертават днес в 5 общини на Кюстендилска област - Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Кочериново и Бобошево. В Кюстендил няма промяна в броя на секциите - 114 секции, три подвижни. С машини ще може да се гласува в 76. /БГНЕС