Няколко архитектурни епохи се пресичат на столично кръстовище

Няколко архитектурни епохи на София се пресичат на кръстовище в столицата - това на булевардите „Дондуков“ и „Васил Левски“, предаде репортер на БГНЕС.

Емблематичната сграда на Царските конюшни/царският гараж е неизменно това, за което може би се сещат голяма част от софиянци, ако се заговори за този район на столицата. Адресът, на който я търсим днес е бул. „Княз Ал. Дондуков“ 56. Всъщност една от първите сгради на новата столица София са княжеските конюшни. Постройката е завършена 1884г. Конюшните са построени от княз Александър I. В по-новата сграда на гаража са били царските автомобили, а като запален автомобилист историята помни цар Борис III.

Една от първите и най-красиви сецесионови сгради на София пък е построена за гинекологична клиника. И тя е на бул. „Княз Ал. Дондуков“, а номерът е 59 - Клиниката на д-р Функ. Построява я през 1903г. Проектът е поверен на архитект Киро Маричков, който заедно с партньора си Георги Фингов сътворява сецесионова картина, включваща различни издатини, балкони, прозорци с декорации и др. По-късно сградата се продава, после й се търси купувач. А в края на 20-те години неин собственик отново е лекар - д-р Борис Тричков и се ползва за частна болница.

В района се вижда и друга архитектурна епоха на София. Тук казват, че е една от най-внушителните жилищни сгради на сталинската архитектура в града. Адресът на сградата е бул. „Княз Ал. Дондуков“ 57. Завършена е през 1954 г. Специалистите разказват, че сталинската архитектура, която в България е наричана и сталински барок се строи в столицата ни най-вече между 1950 и 1956 г. По модела от СССР в София се появяват редица жилищни и обществени сгради с арки, колони и фронтони. /БГНЕС