Sofia Fashion Week показва безвъзмездно ревютата на български студенти по мода

Sofia Fashion Week Spring/Summer 2024 започна в София. Седмицата на модата се организира ежегодно от Hotel Marinela - домакин на събитието и Code Fashion TV - единствената българска модна телевизия, предаде репортер на БГНЕС. От 2015 година до днес на подиума на Sofia Fashion Week своите брандове и модели са презентирали стотици марки и дизайнери от България и света. Топ модели, инфлуенсъри, музикални звезди и VIP гости от цял свят са били гости на събитието. Световно известни брандове са били партньори на Sofia Fashion Week през годините. Събитието се провежда в няколко тематични вечери, а на подиума се представят Haute Couture, Ready-to-wear, мъжки, булчински колекции, аксесоари и бижута. Първата вечер на Sofia Fashion Week показва безвъзмездно ревютата на български студенти по мода - това каза продуцентът на Sofia Fashion Week Spring/Summer 2024 Мария Бонева.


Разговаряхме с нея за новостите и историята на единствената по рода си в България седмица на модата, която от 2015 година прави българската столица част от световните седмици на модата.


С какво ще ни изненада тази година Sofia Fashion Week?


Първата вечер 27-ми, на която започваме с вас и аз съм много щастлива, защото ти си, както се казва "кадемлия", е малко меценатска. Лично госпожа Маринела Арабаджиева я направи така, че тя да е абсолютно безвъзмездна за всички студенти, тоест имаме студенти от "Нов Български Унверситет" от "Националната художествена академия", имаме дебютиращи млади дизайнери и някак си искаме да ги покажем на модната сцена, защото го направихме 2016 година. Тогава големи марки всъщност си намериха техните моделиери, всъщност Decizo Monni по този начин си намери момче, което вече му в артистичния екип. Аз смятам, че това е един шанс, наистина дори на утвърдените дизайнери, които много често казват: "няма човешки ресурс, няма шивачи, няма..." - ето: има млади таланти, просто някой трябва да ги забележи. И ние като бизнеса трябва да ги съберем на едно място.

Tи си абсолютен прецедент, в България нямаше такова нещо като Sofia Fashion Week, каквото има в Ню Йорк, каквото има в Милано, каквото има в Париж. Kажи ни - ясно e, че си горда да го правиш, какво ти струва да направиш Sofia Fashion Week лично и професионално?


Ох, това беше една моя мечта, защото тя топлата вода не е измислена и си казах, добре бе, след като има Париж fashion, Милано, Ню Йорк, както ти каза, защо да нямаме и... Sofia Fashion Week? И просто тогава беше един работен обяд с госпожа Маринела Арабаджиева и речено сторено - взехме и го направихме!

Просто ни трябваше местенце, защото един такъв голям проект, ако той няма домакинството, мястото, залите, базата, защото много хора виждат само това, което на сцена, но това са поне месец и половина-два преговори, работа, организация на на дизайнери на колекции, бекстейдж, подбор на модели всички екипи, които работят и някак си - как да кажа, вече всъщност 2015 го правим, дори не знам това колко години стана, то вече си така потече.

Много благодаря на БГНЕС, че сте с нас тази година, аз съм много щастлива и много ви пожелавам на вас, всяка година да бъдем заедно винаги да подкрепяме някакви различни каузи.

Уважаеми зрители на BGNES, много съм щастлива да ви поканя от първата вечер на София Fashion Week, а предполагам, че ще получите невероятни кадри и искам да ви кажа, че има една невероятна кауза, която е за защита на интелектуалната собственост. Дизайнерите заедно с "Аликанте" и "Европатент" го правят. Това ще бъде първата вечер в последната вечер ще покажем, че всъщност естетичната мода устойчивата е много важна за всички нас. Така че ви чакам! Благодаря ви!

Заповядайте на Sofia Fashion Week! / БГНЕС