Смелчаци вадиха кръста от ледените води на Богоявление

Стотици смелчаци в цялата страна се хвърлиха в ледените води да спасяват Богоявленския кръст, както повелява традицията всяка година, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

София

Александър Лебешковски извади Богоявленския кръст от ледените води на езерото в столичния квартал „Дружба“. Той беше посрещнат на брега от кмета на София Йорданка Фандъкова и районния кмет Ивайло Цеков, които му връчиха паричната награда от 400 лв. Младото момче спасява кръста за трети път от ледените води и този път няма, както и досега, няма да изневери на традицията си да дари наградата си. „Тези пари ще отидат отново за благотворителност. Ще ги даря на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, каза младият мъж и призова всеки, който иска да се присъедини към него да го открие в социалната мрежа, за да могат да се обединят в името на една добра кауза.

Благоевград

27-годишният Николай Томанов спаси Богоявленския кръст, хвърлен в река Бистрица в Благоевград. „Две години подред кръста вади брат ми, днес беше мой ред”, каза щастливецът Томанов, състезател по таекуондо. Двадесетина нагазиха в ледените води на реката, след кратко боричкане богоявленският кръст се оказа в ръцете на Николай. Късметлията влезе отново във водите на реката, за да изиграят традиционното за последните години ледено хоро.

Тетевен

13-годишният Йоан Николов извади кръста на Богоявление от водите на река Вит в Тетевен. Той бе поздравен за смелостта си от д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен и Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен, след което получи и заслужена парична награда.

Русе

25-годишният Теодор Цветков от Русе спаси Богоявленския кръст в р. Дунав. В ритуала по спасяването на кръста в ледените води на Дунав се хвърлиха 11 смелчаци. Теодор Цветков е треньор по плуване, а също така се занимава и с множество благотворителни каузи. През лятото на 2018-та година той постави рекорд на Гинес за преплуване на 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути.

Стара Загора

21 смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води на реката в парк „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора, където бе извършен традиционния ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст. 21-годишният Мирослав Тачев от Раднево, участва за трети път, като днес успя да стигне пръв до кръста. Завършил е средното си образование в ПГСАГ „Лубор Байер“, гр. Стара Загора, в момента е студент в специалност „Транспортно строителство“ в гр. София. На всички той пожела да бъдат живи и здрави и да не спират да вярват.

Каварна

За втора поредна година Андриян Сократев от с. Българево извади кръста, хвърлен в морето край Каварна. Осем мъже се хвърлиха в морето за Богоявленския кръст в Каварна, като 23-годишният Сократев, който работи като пожарникар, отново стигна първи. Той участва в традиционния ритуал за четвърти път, като през 2016 г. хваща за пръв път Светия кръст.

Бургас

22-годишният бургазлия Яким Георгиев извади кръста от морето в Бургас. Яким учи бизнес администрация в Англия. 34 мъже между 17 и 51 години скочиха за кръста, който беше хвърлен от Сливенския митрополит Йоаникий. В групата бяха и трима американци. Заради бурното море мъжете се хвърлиха от брега, а не от моста на Бургас, както е по традиция. /БГНЕС