Смъртоносно земетресение в Мароко с над 1000 загинали

Силно земетресение, което удари Мароко малко преди полунощ в петък, е погубило над 1000 души и е ранило още толкова, като много от пострадалите са в критично състояние, съобщи вътрешното министерство.

Потвърдена е смъртта на общо 1037 души, а 1204 души са ранени, от които 721 са в критично състояние, се казва в изявление на министерството. Това са последните данни, но те не са окончателни. По-рано бе съобщавано за 296, след това за 820 загинали. Земетресението бе с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът му бе на 71 км югозападно от туристическия център Маракеш на дълбочина 18,5 км в 23:11, съобщи Геоложката служба на САЩ. Обикновено трусовете на плитко са по-разрушителни, отколкото на голяма дълбочина, при която подземната взрива сила намалява, докато избие на повърхността. Бедствието е усетено и в столицата Рабата, а също в крайбрежните градове Казабланка и Есауира.

Жителите на Маракеш съобщават за "непоносими" писъци след трус, предаде АФП.

"Усетихме много силен трус и разбрах, че е земетресение", каза по телефона за АФП 33-годишният Абделхак Ел Амрани от Маракеш. "Видях как сградите се движат. След това излязох навън и там имаше много хора. Всички хора бяха в шок и паника. Децата плачеха, а родителите бяха разстроени".

"Електричеството спря за 10 минути, както и (телефонната) мрежа, но след това отново се включи. Всички решиха да останат навън", добави той.

Французинът Майкъл Бизе, на 43 г., който е собственик на три традиционни къщи риад в старата част на Маракеш, разказа, че по време на земетресението е бил в леглото. "Мислех, че леглото ми ще отлети. Излязох на улицата полугол и веднага отидох да видя моите риади. Беше пълен хаос, истинска катастрофа, лудост", казва той.

В социалните мрежи се разпространи видеозапис, на който се вижда как част от минаре се срутва на известния площад Джемаа ел-Фна в историческия град и ранява двама души.

В град Ал-Хауз, близо до епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в развалините, след като къщата им се срутила, съобщават местните медии.

Министерството на вътрешните работи заяви, че властите са "мобилизирали всички необходими ресурси, за да се намесят и да помогнат на засегнатите райони".

Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало "огромен наплив" от ранени хора.

Регионалният център за кръвопреливане в Маракеш е призовал за даряване на кръв.

По броя на жертвите се очертава това земетресение да бъде най-смъртоносното в Мароко.

Към момента няма данни за пострадали българи, заявиха за БГНЕС от Ситуационния център към Министерството на външните работи. При необходимост от съдействие, българските граждани в Кралство Мароко, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рабат, на следните телефонни: +212 537 76 54 77; +212 537 76 40 82, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +212 661 230 656. Сигнали могат да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към посолството: Включете JavaScript, за да видите защитеното съдържание.. /БГНЕС

Цял свят съчувства на Мароко, съболезнования и готовност за помощ дойдоха от повечето големи държави, ЕС, папата.

Земетресението беше усетено и в съседен Алжир, където алжирската гражданска защита заяви, че то не е причинило щети или жертви.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.

През 1980 г. земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер в съседен Алжир беше едно от най-силните и разрушителни земетресения в най-новата история.

При него загинаха 2 500 души и поне 300 000 останаха без дом. /БГНЕС