Слузта от охлюви е феномен в грижата за кожата - но дали наистина действа?

Обикновено използвани за възстановяване на увредена кожа, продуктите, съдържащи слуз от охлюви, датират много по-отдавна от ерата на социалните медии - и може би имат потенциал отвъд козметиката, съобщи National Geographic.


Потребителите по целия свят купуват козметични продукти, съдържащи слуз от охлюви, като глобалният пазар през 2022 г. се оценява на около 555 милиона долара.

След бума на грижата за кожата с охлювна слуз в Южна Корея продуктът - наричан още муцин или секрет от охлюви - беше широко разпространен в социалните медии. Понастоящем Северна Америка е най-бързо развиващият се пазар на продукти за кожа от охлюви. Но използването на слуз от охлюви за сияйна кожа и добро здраве датира от по-далеч от тенденцията в социалните медии.

Древните гърци са използвали слуз от охлюви върху кожата за борба с локални възпаления. През 80-те години на миналия век чилийските производители на охлюви отбелязват, че обработката на охлюви за френския пазар на хранителни продукти им осигурява по-меки ръце и по-бързо заздравяване на раните. Това поставя началото на популярността на слузта от охлюви в Южна Америка.

Какво прави муцинът от охлюви с кожата?

"Градинските охлюви, най-изследваните видове охлюви за грижа за кожата, произвеждат слуз, която се рекламира като овлажняваща, пълна с антиоксиданти и способна да стимулира нов колаген, което може да намали признаците на стареене", твърди Джошуа Зейхнер, дерматолог в болницата Mount Sinai.


Според дерматолога Елизабет Бахар Хаушманд, член на Американската академия по дерматология, потребителите купуват продукти със слуз от охлюви, за да възстановят увредената кожа и да задържат влагата. Слузта е пълна с натурални витамини А и Е, антиоксиданти, които могат да намалят възпаленията и признаците на стареене, и има пептиди, които стимулират производството на колаген. Въпреки това, Хашманд споделя, че са необходими по-големи клинични проучвания, за да се докажат някои от предполагаемите ефекти на слузта и да се разберат по-добре нейните активни съставки.

Доказано е, че екстрактът от слуз на охлюв създава защитна бариера между кожата и замърсения въздух. В едно проучване е използван триизмерен модел на кожа и е изложен на озон; "кожата", незащитена от екстракта от слуз, се възпалява и показва признаци на стареене чрез оксидативен стрес, който причинява бръчки и неравномерен тен на кожата. " Кожата", защитена от екстракта от слуз, показа по-малко възпаления.

Има данни, че слузта от охлюви може да помогне при заздравяването на рани и лечението на изгаряния. Муцинът има и антибактериални и противогъбични свойства.

В друго проучване е тествана способността ѝ да спира бактерии в рани, като слузта се е справила по-добре от търговските антибиотици, включително амоксицилин и стрептомицин. Ранни изследвания показват, че тя може да има и противоракови способности: слузта от градински охлюв успешно потиска клетъчния растеж на рака на кожата в лабораторни условия. /БГНЕС