След Париж и Брюксел се заема с тротинетките

Брюксел, подобно на Париж, реши да сложи ред в движението на тротинетките, заяви депутатът в столичния парламент Дейвид Уейтсман. Неговите френскоговорящи колеги-либерали обаче настояват за конкретни действия, разказа специално за БГНЕС Апостол Апостолов от белгийската столица.

В началото на седмицата брюкселският министър на мобилността Елке Ван ден Бранд обяви, че забраната за електрически споделени скутери не е на дневен ред. Според него първо трябва да се проведат срещи с операторите и ако в рамките на една година няма подобрение, ще се пристъпи към по-строги мерки.

Според депутата на брюкселския парламент е време местните власти да се вземат в ръце и да сложат ред на пазара със споделените тротинетки.

"Всички се оплакват и казват, че е обществен проблем. На годишна база е регистриран 18% ръст на пострадали при инциденти и 30% са се увеличили смъртните случаи“, казва Дейвид Уейтсман, цитиран от „Белга“.

Сред предложенията е да се създаде работна група с участието на транспортния министър, администрацията, експерти и операторите. Настоява се за по-големи глоби, засилване на контрола на качеството на познатите още като E-скутери, както и да се спре с хаотичното захвърляне на машините по тротоарите.

На 2 април френската столица проведе референдум, на който парижани заявиха, че трябва да се забранят тротинетките по улиците на Париж. Над 90% от гласувалите са заявили, че са против споделената услуга./БГНЕС