Сигурност срещу свобода: две години война на Салвадор срещу бандитизма

Две години след като обяви война на уличните банди, президентът Найиб Букеле сега хвали Салвадор като „най-безопасната“ страна на континента, но критиците казват, че цената е висока.


Какво стана с бандите?

Разполагането на военни и полиция нанесе тежък удар върху структурите на бандите, които се финансираха с изнудване, поръчкови убийства и търговия с наркотици, подкрепени със заплахи за убийство. Мозъчният тръст InSight Crime изчислява, че има почти 120 000 членове на банди, включително 78 000 принадлежащи на Мара Салватруча (MS-13) и около 41 000 на Барио 18. Над 78 000 заподозрени членове са арестувани, съобщи правителството, като бандите не са успели да наемат нови членове. Властите са конфискували почти 4000 оръжия, а правните реформи доведоха до по-строги наказания. Букеле, който беше преизбран през февруари за нов 5-годишен мандат, обеща да продължи войната, "докато изкореним малкото, което все още е останало от бандите".

Какво се случи по улиците?

Кампанията на Букеле сложи край на господството, което бандите имаха над 80 процента от страната, според правителството. Нивото на убийствата в страната, което достигна 106 на 100 000 жители през 2015 г., спадна до 2,4 през 2023 г., а това е под средното за света, което според ООН възлиза на 8. Хората вече не се страхуват да излизат вечер, децата играят в парковете и всеки може да се вози на автобус или да посети друг квартал, без да се страхува за живота си. "Сега се чувствате по-уверени, когато пътувате в автобуси. Вече не виждате членове на банди да искат пари от пътниците", каза Маурисио Лопес, 40-годишен учител, пред AФП. Цели общности „се върнаха към нормален живот“, каза академикът Карлос Каркач.


Какъв е икономическият ефект?

Голяма част от производствения, търговския и транспортния сектори вече не трябва да плащат на бандите заради изнудване, според бизнес асоциациите. Ресторантите оставаха отворени през нощта и доставяха храна по домовете.

"Днес има спокойствие. Вече нямаме изнудване. Опасността премина", каза пред АФП Аминта Алваренга, която притежава магазин за търговия на едро. Правителството конфискува 8000 превозни средства, почти 21 000 мобилни телефона, както и стотици автобуси, таксита, къщи и търговски помещения, които са били в ръцете на бандите. Бумът на туризма генерира приходи от близо 2,8 милиарда долара през 2023 г. – 48% повече от предходната година.

Икономиката обаче остава голямо предизвикателство за Букеле. Около 30% от салвадорците живеят в бедност и 10% в крайна бедност, твърди Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите. Приблизително 70% от хората работят неофициално, полу-или направо нелегално. Хиляди семейства зависят от чуждестранни парични преводи, които възлизат на общо 8,2 милиарда долара през 2023 г. – което се равнява на 26% от икономическото производство на страната.


На каква цена?

Правозащитни организации критикуват методите на Букеле, които „Амнести интернешънъл“ определи в сряда като "непропорционални". Има 327 случая на предполагаеми насилствени изчезвания и най-малко 235 смъртни случая в арестите. Броят на затворниците възлиза на повече от 100 000, много от тях в най-големия затвор в Латинска Америка, който Букеле е построил специално. Затворниците са изправени пред колективни изпитания без право на защита или семейни посещения.

„Това е несправедливост“, каза Сесилия Рендерос, 48-годишна домакиня, която каза, че не е успяла да види племенника си. Въпреки че около 7000 задържани са били освободени, правозащитни групи казват, че все още има много невинни хора зад решетките. „Създадена е фалшивата илюзия, че президентът Букеле е открил магическата формула за решаване на много сложните проблеми на насилието и престъпността по привидно прост начин“, каза Ана Пикер, директорка на „Амнести“ за Америка. „Но намаляването на груповото насилие чрез замяната му с държавно насилие не може да бъде успех“, добави тя. /БГНЕС, АФП