Си Дзинпин: Технологичният напредък на Китай не може да бъде спрян

Китайският лидер Си Дзинпин заяви на нидерландския министър-председател Марк Рюте, че технологичният напредък на Китай не може да бъде спиран, докато двамата се срещаха в Пекин за разговори по теми, включващи изключително важната полупроводникова индустрия, предаде АФП.


Холандският доставчик на машини за производство на чипове ASML е един от водещите световни производители на оборудване за производство на най-съвременни полупроводници, които се използват във всичко - от мобилни телефони до автомобили.

През последните години секторът се превърна в ключово поле за борба, като Съединените щати и някои европейски държави блокираха износа на високотехнологични технологии за чипове за Китай поради опасения от военна употреба.

Тази година ASML обяви, че ѝ е било забранено да изнася "малък брой" от своите модерни машини за Китай, на фона на съобщения за натиск от страна на САЩ върху холандското правителство.

"Китайският народ също има легитимни права за развитие и никоя сила не може да спре темпото на научния и технологичния напредък на Китай", заяви Си пред Рюте в сряда според държавната информационна агенция Синхуа.

Си добави, че "Китай ще продължи да следва подход, който е изгоден за всички, (и) ще се отвори по-широко към външния свят на високо ниво".

"Няма изход за "отделяне и прекъсване на веригата", а отварянето и сътрудничеството са единственият избор", цитира докладът думите му.

На пресконференция Рюте заяви пред репортери, че не може да сподели подробности за това какво е било обсъждано около полупроводниците.

"Това, което мога да ви кажа за нашия сектор на полупроводниците и за компании като ASML, е, че когато трябва да предприемем мерки, те никога не са насочени конкретно към една държава. Винаги се опитваме да се уверим, че въздействието е ограничено, не засяга веригата за доставки и следователно не влияе, да речем, на цялостните икономически отношения", заключи той. /БГНЕС