Си Дзинпин изрази съболезнования за смъртта на Абе

Погребалната катафалка с тялото на убития бивш министър-председател Шиндзо Абе пристигна в Токио от западния японски град, където той беше застрелян по време на предизборната кампания.

Журналист на АФП видя как превозното средство влиза в резиденцията на Абе в японската столица, а телевизионни кадри показаха високопоставени членове на управляващата Либерално-демократическа партия, облечени в черно и наредени на опашка, за да отдадат почитта си. Погребението ще е на 12 юли в родния град на политика Шимоносеки в префектура Ямагучи.

Междувременно китайският президент Си Дзинпин изпрати съболезнователно послание до японския министър-председател Фумио Кишида във връзка със смъртта на бившия лидер Шиндзо Абе, съобщиха държавните медии.

"От името на китайското правителство и китайския народ, както и от свое име, Си Дзинпин изрази дълбоки съболезнования по повод преждевременната смърт на бившия министър-председател Шиндзо Абе и съчувствие към неговите роднини", заяви държавната телевизия CCTV, като добави, че китайският президент е "дълбоко натъжен от внезапната му кончина". /БГНЕС

Тагове: