Швейцария отлага одобрението на ваксината на "АстраЗенека"

Швейцария не даде одобрение за ваксината срещу COVID-19на "АстраЗенека", съобщиха от Националния регулаторен орган по лекарствата "Суисмедик".

От регулатора поискаха повече информация за ефикасността и качеството на ваксината, преди да я одобрят за използване в страната.

Според "Суисмедик" наличните в момента данни не дават основание за положително решение относно ползите и рисковете от ваксината.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу Ковид-19 на "АстраЗенека". Издаването на разрешение е в правомощията на Европейската комисия /ЕК/ и страните членки на ЕС. Това е третата ваксина, която бе одобрена в ЕС. Първите две са на Модерна и на Пфайзер.

"Веднага след като получим резултатите от "АстраЗенека", временно разрешение съгласно процедурата за разпределение може да бъде издадено много бързо", уточниха от националния регулаторен орган по лекарствата "Суисмедик". Според регулаторния орган наличните в момента данни не дават основание за положително решение относно ползите и рисковете. Властите в Швейцария вече са поръчали милиони допълнителни дози ваксини срещу коронавирус от други производители. Швейцария поръча 5,3 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", но съобщи, че ще изчака резултатите от изпитванията в Северна и Южна Америка, включващи десетки хиляди души.

Ваксината на "Астра Зенека" се базира на технология, различна от тази на другите две ваксини. Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще. Този тип ваксини са по-лесни за съхранение.

Резултатите от клинични изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка с общо 24 000 участници сочат, че ваксината е безопасна и ефективна сред хора на възраст над 18 г. Повечето от тях са на възраст между 18 и 55 г. Данните за по-възрастните лица все още не са публични, но "се очаква да има защита, имайки предвид, че в тази възрастова група се наблюдава имунен отговор". Същевременно ЕМА отчита по-ниската ефективност на ваксината - около 60% според клиничните изпитания. /БГНЕС