Шрьодер: Добрите отношения с Путин все още могат да бъдат полезни

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че близостта му с руския президент Владимир Путин може да помогне за прекратяване на войната в Украйна.


"Ние работим заедно разумно от много години. Може би това все още може да ни помогне да намерим решение чрез преговори; аз не виждам друго решение", каза той пред ДПА.

Бившият канцлер нарече "глупости" спекулациите за ядрен удар от страна на Путин или възможността Русия да нападне страна от НАТО на източния фланг.

"За да се предотврати евентуална ескалация към подобни сценарии и да се облекчат страховете, освен подкрепата за Украйна трябва сериозно да се обмисли и мирно решение", каза Шрьодер.

Той беше попитан защо въпреки десетките хиляди жертви и руските военни престъпления във войната в Украйна, той все още поддържа приятелски отношения с руския президент. В отговор той заяви, че двата въпроса са различни.

Шрьодер посочи, че не иска да забравя "положителните събития" с Путин.

"И затова смятам, че би било напълно погрешно да се забравят всички положителни събития между нас в политиката в миналото. Това не е в мой стил и аз не го правя", допълни Шрьодер.

Той се позовава на посредническата си мисия през март 2022 г., малко след руското нападение над Украйна през февруари.

По това време германският политик се среща за първи път с бившия украински депутат и настоящ министър на отбраната Рустем Умеров в Истанбул, преди да замине за Москва за разговори с Путин. Инициативата не се увенча с успех.

Сега Шрьодер призовава за нов опит за посредничество на правителствено ниво. Той настоява Франция и Германия да поемат инициативата.

"Очевидно е, че войната не може да приключи с пълното поражение на едната или другата страна", заяви бившият канцлер.

Шрьодер е приятел с Путин, откакто стана германски канцлер през 1998 г. Той присъства на рождения ден на руския президент през 2014 г. в Москва.

Две години по-рано, през 2012 г., Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа беше посочила значителни нарушения на изборите. Путин беше обявен за победител и отново пое ролята на руски президент, след като четири години беше министър-председател. Тогава Шрьодер го нарече "безупречен демократ".

Бившият канцлер продължава да работи за мажоритарните руски компании на газопровода "Северен поток" през Балтийско море.

Преди две години настоящият германски канцлер Олаф Шолц го призова да се оттегли от всички руски фирми.

Някои членове на партията на Шрьодер, лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), го остракираха заради постоянните му отношения с Путин от началото на войната, но опитите за изключването му от партията бяха неуспешни. /БГНЕС