Шеф на руското разузнаване посети Северна Корея

При посещението си в Пхенян на 25-27 март Сергей Наришкин, ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР или руското ЦРУ), срещна с министъра на държавната сигурност на Северна Корея Ри Чанг Дае. Длъжностните лица обсъдиха засилване на сътрудничеството "за справяне с непрекъснато нарастващите ходове на шпиониране и заговор от страна на враждебните сили", съобщи корейската информационна агенция


И Русия, и Северна Корея са под множество глобални санкции - Москва за нахлуването й в Украйна, а Пхенян за тестването на ядрени оръжия. През септември миналата година руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун проведоха среща на върха в Далечния изток на Русия, по време на която Ким обяви, че връзките с Москва са "приоритет номер едно" за страната му. Впоследствие САЩ заявиха, че Пхенян е започнал да доставя на Москва оръжия. Южна Корея също заяви по-рано този месец, че Северна Корея е изпратила около 7000 контейнера с оръжие на Русия за войната й с Украйна, откакто трансферите започнаха около миналия юли.

Вашингтон и експерти казаха, че Пхенян търси в замяна набор от военна помощ, като сателитна технология и модернизиране на военното си оборудване от съветската ера. „Двете страни постигнаха пълен консенсус по въпросите на масата на двата разговора, които протекоха в другарска и приятелска атмосфера“, казва се в съобщението на агенцията.