Северна Корея: ООН трябва да настоява за спиране на военните учения между Сеул и Вашингтон

Министерството на външните работи на Северна Корея призова ООН да настоява за спиране на съвместните военни учения на Сеул и Вашингтон, съобщиха държавните медии, предадено от АФП.

Ученията и реториката на съюзниците са довели до "изключително опасно ниво", заяви заместник-министърът на външните работи Ким Сон Гьонг в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция.

"Организацията на обединените нации и международната общност ще трябва решително да призоват САЩ и Южна Корея незабавно да прекратят провокативните си изказвания и съвместните си военни учения", каза той.

Изявлението идва, след като в петък официални лица от Сеул и Вашингтон обявиха повече от 10 дни мащабни военни учения от 13 до 23 март.

Съединените щати и Южна Корея заявиха, че ученията са отбранителни, но Пхенян ги разглежда като репетиция за инвазия.

Сеул и Вашингтон проведоха и комбинирано въздушно учение с американски бомбардировач с далечен обсег на действие и южнокорейски изтребител - последното от поредицата им съвместни тренировки през последните седмици.

"Безотговорните действия" на съюзниците само ще доведат регионалната ситуация "до много критична и неконтролируема фаза", предупреди Ким.

Северна Корея обвини Вашингтон за това, което нарече срив на международните системи за контрол на въоръженията, и заяви, че ядрените оръжия на Пхенян са "най-сигурният начин" за гарантиране на баланса на силите в региона. /БГНЕС