Седмицата на модата в Копенхаген ще забрани естествените кожи

От следващата година Седмицата на модата в Копенхаген ще забрани представянето на колекции, съдържащи екзотични кожи или пера. По този начин събитието се превръща в най-високопоставеното в календара на модата, което заема позиция срещу все по-противоречивите материали, съобщи The Business of Fashion.


През последните няколко години марки като Chanel и Burberry и регионални седмици на модата като Мелбърн, Хелзинки и Стокхолм въведоха подобни забрани. Но чантите от алигатор и токчетата от питон все още не са подложени на същото табу като естествената кожа, която е изоставена от много по-голям брой марки и организатори на събития.

Мярката на Копенхаген е част от по-широкообхватното затягане на стандартите за устойчивост за марките, участващи в седмицата на модата в града. Датската столица си е извоювала стратегическа ниша като лидер в областта на устойчивата мода, въвеждайки набор от минимални екологични изисквания, които марките трябва да изпълнят, за да покажат колекциите си през 2020 г., включително забрана на естествената кожа.

Те влязоха в сила миналата година, а сега организацията се стреми да постигне още по-голям напредък. Наред с новата забрана за колекции, които съдържат кожи и пера от диви животни, марките ще трябва да покажат, че по-голяма част от продуктите им са изработени от по-устойчиви материали, че се снабдяват отговорно и че проектират така, че да могат да се поправят и рециклират, наред с други мерки.

Седмицата на модата в Копенхаген ще работи в тясно сътрудничество с марките, за да им помогне да отговорят на новите изисквания, като им осигури уебинари и друга подкрепа, заяви изпълнителният директор на Седмицата на модата в Копенхаген Сесилия Торсмарк. Новите стандарти ще влязат в сила от началото на следващата година./БГНЕС