Съдебна присъда грози италиански писател, заради клевета срещу Мелони

Съдия в Рим е на път да произнесе присъда по наказателно дело за клевета срещу италианския антимафиот Роберто Савиано за това, че е нарекъл министър-председателя Джорджа Мелони "копеле", съобщи „Гардиън“.


В дело, което привлече международното внимание и критиките към драконовските закони за клевета в Италия, Савиано, който живее под полицейска закрила от публикуването на бестселъра си "Гомор", е заплашен от до три години затвор, ако бъде признат за виновен от наказателния съд в Рим.

Световната асоциация на писателите Pen International изрази солидарност със Савиано и призова Мелони да оттегли обвиненията.

Сабрина Тучи, говорител на "Пен", която е в Рим за изслушването, заяви: "Фактът, че този съдебен процес е иницииран от Мелони, министър-председателя на Италия, служи като опасно предупреждение за писателите и журналистите, което подсказва, че думите им могат да доведат до продължителни съдебни битки, финансово напрежение, емоционален стрес и възможно лишаване от свобода.

"Несъгласието с мнението на правителството не трябва да е равносилно на това да имаш проблеми със закона."

Случаят датира от телевизионно интервю през декември 2020 г., в което Савиано скастри Мелони и нейния съратник, крайнодесния лидер Матео Салвини, заради стъкмистиката им към благотворителните кораби, спасяващи хора в Средиземно море.

Помолен да коментира смъртта на шестмесечно бебе от Гвинея при корабокрушение, Савиано заяви: "Всичките глупости казани за НПО, морските таксита, круизите за мигрант. Всичко, което мога да кажа, е: копелета, как можахте? Мелони, Салвини: копелета."

По това време Мелони, чието правителство дойде на власт през октомври миналата година, определи високопоставения автор и журналист като "сериен хейтър" и добави, че ѝ е "писнало да става свидетел на това отвратително печалбарство".

Срещу Савиано са заведени дела за клевета от други двама министри от сегашното правителство, включително от вицепремиера Салвини, бивш министър на вътрешните работи, който съди автора през 2018 г., след като той го нарече "il ministro della mala vita" - което приблизително означава "министър на престъпния подземен свят" в публикация в социалните медии. Делото продължава.

През май тази година Савиано спечели гражданско дело за клевета, заведено през 2020 г. от Дженаро Сангиулиано, министър на културата в правителството на Мелони.

Клеветата се наказва в Италия със затвор между шест месеца и три години. Италианският върховен съд вече е призовавал законодателите да преработят закона, като твърди, че лишаването от свобода в такива случаи е противоконституционно.

През 2022 г. Италия заема 58-о място в световния индекс за свобода на печата на "Репортери без граници".

Откакто стана министър-председател, Мелони съди и журналисти от левия вестник "Домани", а министърът на финансите Джанкарло Джорджети наскоро заяви, че също ще съди изданието заради материал. Журналистите в Италия редовно получават заплахи за съдебни действия от членове на правителството на Мелони.

"Въпреки това не мисля, че животът на журналистите е станал по-лош по време на нейното управление, тъй като винаги е имало натиск от всички правителства и кабинети", казва Джани Риота, директор на училището по журналистика в римския университет "Луис". "Журналистите трябва да бъдат по-внимателни, особено в социалните медии ... Винаги е по-добре никога да не се отправят лични обиди. От друга страна, политиците трябва да приемат, че публичната личност си е публична личност"./БГНЕС