САЩ: Спешно трябва да се продължи диалога между Белград и Прищина

Държавният департамент на САЩ приветства продължаването на диалога между Прищина и Белград със специалния представител на ЕС в Брюксел и призова дискусиите да продължат спешно, съобщи „Данас“.


„Това са разговори, които приветстваме. И те се провеждат днес като част от диалога с посредничеството на ЕС в Брюксел и включват дискусия относно новата валутна регулация на Централната банка на Косово. Ние вярваме, че тези дискусии трябва спешно да продължат“, каза заместник-говорител Ведант Пател от Държавния департамент.

Пател добави, че диалогът е единственият канал за решаване на въпроси, свързани с нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

„САЩ ясно изразиха своята загриженост по отношение на новия регламент, който ограничава влизането и използването на сръбския динар в Косово, ние изразихме известна загриженост относно това и също така повторихме нашите призиви към Косово и Сърбия за деескалация на напрежението“, каза заместник-говорителят.

След отделни срещи в Брюксел се проведе тристранна среща на главните преговарящи Петър Петкович и Бесник Бишлими със специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак.

Лайчак съобщи в социалната мрежа X, че преговарящите са се съгласили разговорът да продължи на 25 март. /БГНЕС