САЩ: Русия е загубила 315 000 войници

От началото на войната Русия е понесла зашеметяващо голям брой загуби, според наскоро разсекретена оценка на САЩ, съобщава „Ню Йорк Таймс“. В началото на войната руската армия наброяваше 360 000 войници. Русия е загубила 315 000 от тези войници, което я е принудило да набира и мобилизира нови войници и осъдени от системата на затворите.


Според оценката оборудването на Москва също е било смазано. В началото на войната Русия е разполагала с 3500 танка, но е загубила 2200, което я е принудило да извади от складовете 50-годишни танкове Т-62.

В оценката се казва, че руските загуби са намалили сложността на последните военни операции.

Според друга наскоро разсекретена оценка на американското разузнаване руският натиск в Източна Украйна през есента и зимата е имал за цел да намали подкрепата на Запада за Украйна.

Настъплението е довело до тежки загуби, но не е довело до стратегически ползи за Русия на бойното поле, заяви Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност.

"Войната в Украйна рязко забави 15-годишните усилия на Русия да модернизира сухопътните си сили", се казва в разсекретената оценка. "Към края на ноември Русия е загубила повече от една четвърт от запасите си от оборудване за сухопътните войски отпреди 2022 г. и е претърпяла загуби сред обучената си професионална армия."

При последното настъпление Русия е претърпяла повече от 13 000 убити и ранени и е загубила повече от 220 бойни машини по време на боевете край Авдийвка и други градове, каза Уотсън.

Руските сили се надяват на бърз пробив, но срещат твърда украинска съпротива. Украйна прехвърли сили от юг, за да подсили войските си на изток. Въпреки че Украйна също е претърпяла загуби, те не са толкова значителни, колкото тези на Русия, твърдят американски представители. Според американските служители данните за жертвите и от двете страни в конфликта са приблизителни. Смята се, че Москва редовно занижава броя на своите загинали и ранени във войната, а Киев не разкрива официални данни.

Информацията беше разсекретена в момент, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски посещава Вашингтон, за да помогне в натиска върху тезата, че страната му се нуждае от повече американска помощ, за да се защити от продължаващото нападение.

Белият дом иска 50 млрд. долара допълнителна помощ за сигурността на Украйна. Но много консервативни републиканци са скептично настроени към способността на страната да спечели войната и искат сериозни промени в политиката на САЩ за сигурност на границите като част от споразумението за финансиране.

Уотсън заяви, че натискът от страна на Русия е свързан с дебатите за финансирането в Конгреса. Според разсекретените разузнавателни данни Русия "изглежда вярва, че военната безизходица през зимата ще изчерпи западната подкрепа за Украйна", каза Уотсън.

Уотсън каза, че Русия продължава да изпитва недостиг на войници и оръжие, но въпреки загубите си продължава да действа в Източна Украйна с надеждата да получи предимство.

Русия следи отблизо дебатите в Конгреса, каза Уотсън. Други американски служители, запознати с докладите на разузнаването, се съгласиха с това и заявиха, че руският президент Владимир Путин вярва, че започва да вижда успех в стратегията си да умори Запада. /БГНЕС