САЩ обещаха да продължат подкрепата си за Тайван

Двупартийна делегация на Конгреса на САЩ обеща да продължи да подкрепя Тайван. Това се случи дни след като Конгресът одобри военна помощ в размер на 300 млн. долара за демократично управлявания остров.


Конгресът одобри и 400 млн. долара за противодействие на влиянието на китайското правителство в региона, съобщи „Свободна Европа“.

Китай смята Тайван за отцепническа провинция, която трябва да постави под свой контрол, ако е необходимо и със сила. Пекин ежедневно изпраща военни кораби и изтребители в близост до острова, като засилва военния натиск.

САЩ, както и повечето държави, не признават Тайван като държава. Въпреки това американското законодателство изисква от Вашингтон да гарантира защитата на острова и счита, че всяка заплаха за Тайван е "сериозна грижа".

Делегацията, водена от конгресмена републиканец Джак Бергман, който председателства подкомисията за разузнаване и специални операции в Камарата на представителите, се опита да увери ръководството на Тайван в продължаващата подкрепа на САЩ.

"Ще продължим да уверяваме колегите си, че стратегическите отношения са от ключово значение за бъдещата сигурност на региона", заяви Бергман на среща с тайванския президент Цай Инг-уен.

"Това включва силната морска стратегия на Тайван и как можем да работим заедно по общите цели, за да се противопоставим на все по-агресивните действия на Китай в региона", каза той.

Цай благодари на администрацията на президента Джо Байдън и на Конгреса за помощта им за укрепване на самоотбраната на Тайван.

Китай редовно критикува посещенията на американски служители в Тайван.

Посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през 2022 г. доведе до изпращането от Китай на военни кораби и самолети около острова и замразяване на редица връзки, включително военни комуникации със Съединените щати.

Пекин и Вашингтон подновиха военните си контакти след поредица от дипломатически срещи през последните месеци, чиято кулминация беше срещата между президентите на двете страни в Сан Франциско през ноември./БГНЕС