САЩ: Иран е дълбоко замесен в нападенията на хутите

Съединените щати обвиниха Иран в тясно участие в нападенията срещу търговски кораби от страна на йеменските бунтовници хути, твърдейки, че теократичната държава на Техеран е предоставила безпилотни самолети, ракети и тактическо разузнаване, предаде АФП.


Обвиненията, оповестени от Белия дом въз основа на американско разузнаване, са най-силните забележки на Съединените щати относно предполагаемата роля на Иран в нападенията.

"Знаем, че Иран е бил дълбоко замесен в планирането на операциите срещу търговски кораби в Червено море", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

"Това е в съответствие с дългосрочната материална подкрепа на Иран и насърчаването на дестабилизиращите действия на хутите в региона", каза тя.

"Нямаме основание да смятаме, че Иран се опитва да разубеди хутите от това безразсъдно поведение", каза тя.

Подкрепяните от Иран хути неведнъж са нанасяли удари по плавателни съдове по жизненоважния морски път, като твърдят, че те са в подкрепа на палестинците в Газа, където Израел се бори с войнстващата групировка Хамас.

Съединените щати и техните съюзници работят за пресичане на атаките, а Пентагонът наскоро обяви създаването на коалиция от над 20 държави за защита на корабоплаването в Червено море. /БГНЕС